Cercetarea in domeniul geneticii a ajuns atat de departe incat oamenii de stiinta au reusit sa creeze animale cu organe umane. Aceste "creatii" de laborator numite "himere" ii ajuta pe cercetatori sa experimenteze medicamente care in viitor ar putea vindeca boli incurabile, dar care nu se pot testa pe oameni din motive etice. Acest capitol al geneticii a fost deschis de un experiment care a facut multa valva cand a fost anuntat. Profesorul Evan Balaban de la Universitatea McGill din Montreal a transplantat cateva parti din creierul unei prepelite la pui de gaina. Experimentul a fost o reusita, dar rezultatul a fost foarte ciudat: dupa ce au crescut, puii de gaina au inceput sa emita sunete specifice prepelitelor. Aceasta reusita a deschis calea unor cercetari. Astfel oamenii de stiinta din Minnesota au reusit sa creeze porci prin venele carora curge sange uman. in Nevada, cercetatorii studiaza oi ale caror inima si ficat sunt in mare masura umane. Unii insa nu sunt de acord cu aceste cercetari.

Ronert Streiffer, profesor de bioetica si filozofie la Universitatea Wisconsin spune ca cercetarile au mers deja prea departe. El a oferit si un exemplu: imaginati-va o himera jumatate om, jumatate cimpanzeu. O astfel de creatura ar putea avea capacitatea de a vorbi si a invata, am crea un "umanzeu". Michael J. Sandel spune ca nu capacitatea animalului de a vorbi ar fi o problema, ci exista tentatia de a-i nega umanitatea si de a-l transforma intr-un sclav care sa faca ceea ce unui om nu i-ar placea. Un alt experiment radical se desfasoara inca la Institutul pentru studierea cancerului si a celulelor stem la Universitatea Stanford si e condus de Irving Weissman.

El a reusit sa creeze in laborator un soarece al carui sistem imunitar este in intregime uman. "Himera" s-a dovedit pana acum o sursa inepuizabila de experimente foarte valoroase in domeniul combaterii virusului HIV la oameni. (Bogdan Marinita) La Koln, in Germania, a avut loc recent o expozitie cu o parte din animalele folosite la experimente, dar si cu vietati impaiate, in cele mai ciudate pozitii si locatii si cu accesorii bizare. La expozitie au participat artisti din 22 de tari, cu lucrari "clasice" si "moderne". Expozitia a starnit valuri de proteste privind tratamentul animalelor, mai ales la New York, dupa ce zilele trecute o galerie a gazduit o parte din aceste "opere"


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.