Din anumite motive, oamenii se indreapta spre cer. Avantajele unui zgarie-nori sunt evidente. Dar oare nu sunt ele construite sub semnul opulentei, pe principiul "hai sa va aratam cat de tari suntem noi"?
Si asta e la fel de evident. In plus, urbanistica generala a unui oras poate avea mult de suferit de pe urma aparitiei unui astfel de monstru arhitectural. In Atena, spre exemplu, se interzice construirea unor cladiri inalte si, daca privim orasul de pe Licapetus, intelegem imediat de ce. In unele locuri sunt indicate insa, le indragim, ne lasam uimiti de grandoarea lor si de felul in care urca incet spre cer. Cat despre Dubai, cuvintele sunt de prisos acolo. Vor ajunge la turnuri de peste 1 km in inaltime...Yuppy ne arata care sunt, in acest moment, cele mai inalte zece cladiri din lume.

  • Locul 10. Central Plaza, Hong Kong - 374m. Cladirea a fost finalizata in 1992, ea fiind proiectata de catre Ng Chun Man. Pana in 1996, a fost cea mai inalta din China, insa 2IFC a aparut atunci si, cu 415 metri, a devenit regele inaltimilor.
  • Locul 9. Empire State Building, New York - 381m. Un adevarat simbol al Americii, Empire State Building a fost terminat in 1931. Are 102 etaje si este un turn de birouri amplasat in New York. Numele provine de la o porecla a orasului, intrucat newyork-ezii isi mai numesc orasul "Empire State". Timp de 41 de ani, cladirea a fost cea mai inalta, pana cand, in 1972, a aparut turnul de nord al World Trade Center. Din pacate, in 2001 turnurile gemene au cazut, Empire State Building redevenind cel mai inalt zgarie-nori din New York.
  • Locul 8. Shun Hing Square, China - 384m. A aparut in 1996 dar nu a tinut titlul de cea mai inalta cladire din China decat un an. Are birouri, magazine, apartamente si, chiar in varf, Meridian View Centre, cu privelisti minunate asa, cum sunt peisajele de la aproape 400 de metri...

Restul topului il gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.