Un baiat din Malawi a reusit sa aduca electricitatea in satul Masitala, dupa ce a invatat singur sa construiasca turbine eoliene.
Pe durata foametei care a afectat tara in 2002, William Kamkwamba isi dorea sa isi ajute parintii prin folosirea singurei resurse care era la dispozitie in mod gratuit: vantul, arata Green-report. Din 2002, William Kamkwamba a construit cinci turbine, cea mai inalta avand 11 metri. Una dintre ele a asezat-o langa scoala pentru a-i invata pe elevi cum se construieste o asemenea instalatie, folosita pentru a genera electricitate si pentru a pompa apa in Masitala. In plus, vecinii sai trec de multe ori pe la el pentru a-si incarca telefoanele mobile sau pentru a asculta radio.

Potrivit CNN, Kamkwamba a fost exmatriculat de la scoala pentru ca familia lui nu a putut sa plateasca taxa de 80 de dolari. Din acest motiv, baiatul de 14 ani isi petrecea majoritatea timpului in biblioteca, unde a descoperit carti despre energia eoliana. Turbinele construite de el au fost realizate din deseuri de la groapa de gunoi: bucati din biciclete si tractoare, tevi din plastic si baterii de masina.

William Kamkwamba
are acum 22 de ani si este student la African Leadership Academy, o scoala de elita din Africa de Sud. Studiile sale sunt platite din donatii, a fost laudat de Al Gore si a participat la conferinte din intreaga lume pentru a povesti despre realizarile lui.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.