Barbatii care petrec mult timp cu laptopul pe genunchi risca sa-si reduca gradul de fertilitate, avertizeaza specialistii americani. In urma unui studiu la care au participat 29 de voluntari sanatosi, cu varste intre 21 si 35 de ani, specialistii au recomandat adolescentilor si tinerilor sa limiteze timpul pe care il petrec cu laptopul pe genunchi pentru a evita scaderea fertilitatii pe termen lung. Cresterea temperaturii scrotului poate altera sperma, subliniaza echipa doctorului Yefim Sheynkin, specialist in urologie si probleme de fertilitate masculina de la Universitatea New York, care a condus studiul publicat de revista europeana specializata Human Reproduction.

"Pana in 2005, in Statele Unite se vor folosi 60 de milioane de laptopuri, iar in lume 150 de milioane", remarca dr. Sheynkin. Pretul din ce in ce mai scazut face foarte atragator acest produs. Ingrijorati de acest potential risc, cercetatorii au efectuat o serie de masuratori ale temperaturii scrotului voluntarilor in timp ce foloseau un laptop asezat pe genunchi, cu picioarele apropiate. Acest mod de utilizare mareste temperatura testiculelor cu un grad dupa numai un sfert de ora si aproape 3 grade Celsius dupa mai multe ore. La acest lucru contribuie atat pozitia utilizatorului cat si temperatura interna a aparatului. Studiile anterioare au demonstrat o legatura intre cresterea temperaturii testiculelor si anormalitati in procesul de spermatogeneza. Concentratia spermei se poate diminua cu pana la 40%, lucru care influenteaza negativ gradul de fertilitate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.