Muntii vulcanici activi reprezinta amenintari constante pentru populatia oraselor din apropierea lor, intrucat eruptia lor este imprevizibila si devastatoare. Cu toate acestea, aspectul lor impresionant atrage milioane de turisti in fiecare an. Forbestraveler ne prezinta cei mai periculosi vulcani din lume.
  • Tambora, Indonezia
Nr. de persoane moarte la eruptii: 92.000
Cea mai dezastruoasa eruptie: April 1815
Ultima eruptie: 1967
Status: Activ

Eruptia din 1815 a Vulcanului Tambora de pe insula indoneziana Sumbawa, a fost cea mai dezastruoasa din istoria moderna. Lava a cauzat moartea a 12.000 de persoane, in timp ce 80.000 de oameni au murit de foame in perioada ce a urmat dezastrului. Cantitatea de cenusa emanata a fost atat de mare incat temperatura a scazut la nivel mondial. De fapt, anul 1816 este cunoscut si astazi ca fiind "anul fara vara" unul dintre efectele negative ale eruptiei. In numeroase regiuni din Statele Unite ale Americii, in care era cald de obicei, s-au inregistrat chiar ninsori in lunile iulie si august.
  • Krakatau, Indonezia
Nr. de persoane moarte la eruptii: 36.417
Cea mai dezastruoasa eruptie: August, 1883
Ultima eruptie: 21 iulie, 2001
Status: Activ

Cand Krakatau a erupt in 1883, cu o forta de 13.000 de ori mai mare decat cea a bombei atomice explodate la Hiroshima, a distrus doua treimi din insula pe care se afla. Sunetul a foat atat de puternic incat s-a auzit pana in Australia, dar lava nu a omorat oameni. In schimb, un tsunami provocat de aceasta eruptie a distrus in totalitate 165 de sate si orase si a provocat moartea a 36.417 de persoane. Eruptiile care au urmat au format o noua insula pe care localnicii au numit-o "Anak Krakatau", ceea ce inseamna "Fiul lui Krakatau".

Pentru a descoperi mai multi astfel de vulcani click aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.