Cea mai lunga eclipsa totala de soare din secolul al XXI-lea a cufundat marti seara in intuneric cea mai mare parte a Asiei, generand entuziasmul a sute de milioane de persoane in China si India.
Doua miliarde de oameni au putut, teoretic, urmari eclipsa totala de soare, potrivit astrofizicienilor, un record in istoria omenirii.

Potrivit NewsIn, o eclipsa partiala a fost vizibila incepand cu ora Romaniei 3.30, din Oceanul Indian in largul coastelor de vest ale Indiei. Eclipsa a devenit totala in statul Gujarat, la ora Romaniei 3.53, iar apoi a fost vizibila pe un culoar de 15.000 de kilometri lungime si 258 de kilometri latime, traversand de la vest la est India, Nepalul, Bhutanul, Bangladeshul, Myanmar, China, insulele sudice japoneze Ryukyu si pana in Oceaul Pacific.

Soarele a fost complet acoperit de Luna timp de sase minute si 39 de secunde, intr-o zona putin locuita din Pacific, un record care va fi depasit abia in anul 2132. Intunericul a durat intre trei si patru minute in India si aproximativ cinci in China. La Shanghai, vremea innorata a stricat putin spectacolul.

In nordul Indiei, un milion si jumatate de pelerini hindusi au mers in orasul sfant Kurukshetra pentru a face scalda in timpul eclipsei in ape purificate, despre care se spune ca elibereaza sufletele.

Alte zeci de mii de persoane au urmarit fenomenul in orasul sfant hindus Varanasi, pe malul fluviului Gange. Condusa de preoti hindusi, multimea a salutat reaparitia soarelui ridicand bratele spre cer, iar apoi oamenii au intrat in apa.

In India si China, basmele si legendele afirma ca eclipsele sunt semne bune, dar prevestesc si evenimente nefaste. Cea de miercuri este "un moment foarte periculos pentru Univers", a avertizat Raj Kumar Sharma, un astrolog vedic din Bombay.

In China imperiala, eclipsele anuntau catastrofe naturale sau moartea imparatului, superstitii care nu au disparut. In schimb, eclipsa de soare s-a dovedit foarte profitabila pentru comert si turism.

La Shanghai, unde eclipsa a intunecat cerul in jurul orei Romaniei 4.35, "imaginea era incredibila", a declarat entuziasmat un student american, Derek Burdette. Multimi masive de turisti au invadat orasul, unde hotelul Hyatt a servit un mic dejun special de eclipsa. "Asa ceva se intampla numai o data la 300 de ani", a declarat purtatoarea de cuvant a hotelului, Meg Zhang.

In India, o agentie de voiaj a lansat un Beoing 737-700 de la New Delhi inainte de rasarit, pentru a "intercepta" si urmari intreaga eclipsa totala de la o altitudine de 12.500 de metri. Si oamenii de stiinta au urmarit eclipsa din avioane ale armatei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.