O echipa internationala de cercetatori a ajuns la o concluzie socanta: omul are in comun cu gainile mai mult de jumatate din gene. Oamenii de stiinta afirma ca acest lucru se explica prin existenta unui mostenitor comun din care au evoluat oamenii si gainile, pe langa alte fiinte. Acest stramos comun a existat cu mult inainte de aparitia dinozaurilor. Cand oamenii de stiinta au inceput descifrarea codului genetic al gainii, cercetatorii nu se asteptau sa ajunga la o concluzie socanta: oamenii si gainile au mai multe lucruri in comun decat la prima vedere. Oamenii si pasarile de curte impart cel putin 50% din codul genetic. Surprinzatorul studiu va fi publicat in numarul din aceasta saptamana al prestigioasei reviste de stiinte naturale "Nature". Oamenii de stiinta au explicat ca zestrea genetica comuna se explica prin existenta unui mostenitor comun, care a aparut in urma cu aproximativ 310 milioane de ani, inainte de aparitia dinozaurilor.

Cu toate ca oamenii si gainile sunt inrudite intr-o anumita masura, avem totusi o mare parte a ADN-ului diferit de pasarile care ne dau oua si carne. Ceea ce difera in zestrea noastra genetica este rezultatul a milioane de ani de evolutie si selectie naturala, afirma echipa de cercetatori. intr-un alt studiu, publicat de asemenea in revista "Nature", o alta echipa de oameni de stiinta a comparat genele gainii stramos, Gallus gallus, cu cele ale altor trei rase de gaini. Rezultatul este de asemenea surprinzator: diferentele intre aceste rase sunt atat de mari incat par ca apartin unor specii diferite, desi din punct de vedere genetic sunt extrem de similare.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.