Napoleon Bonaparte nu a murit otravit cu arsenic si nici de cancer la stomac, ci din cauza unei insuficiente renale, potrivit specalistului in nefrologie danez Arne Soerensen, care a studiat timp de 50 de ani viata fostului imparat francez, informeaza AFP.
In varsta de 82 de ani, Arne Soerensen, un mare nume al dializei europene in anii '60, afirma ca a gasit cauza decesului lui Napoleon. Intr-o carte pe care a publicat-o in luna mai, Arne Soerensen demonteaza miturile dn jurul mortii imparatului francez, informeaza NewsIn.

Pentru a ajunge la concluzia ca Napoleon a decedat, la 51 de ani, din cauza unei insuficiente renale, medicul danez a analizat peste 2.000 de opere despre marele conducator francez, dedicand acestei activitati, in medie, 3-4 ore zilnic.

Analizand minutios evolutia bolii lui Napoleon si bataliile acestuia, Soerensen a constatat ca imparatul avea simptome ale unei boli urinare care au avut repercusiuni asupra mentalului sau. Soerensen da ca exemplu batalia de la Borodino, din 7 septembrie 1812, unde Napoleon era apatic si absent.

Napoleon avea probleme de sanatate inca de la varsta de trei ani si a fost, in toata copilaria sa, dificil si agresiv cu colegii sai. Potrivit medicului danez, imparatul suferea de o ingustare a tractului urinar, o infectie cronica a unui vas atrofiat, o boala renala si o nefropatie obstructiva, afectiuni care i-au cauzat un ulcer cu complicatii mortale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.