Dupa incheierea Cruciadelor, Giulgiul din Torino a fost tinut ascuns si venerat in secret, mai bine de 100 de ani, de catre Cavalerii Templieri, a dezvaluit Vaticanul. Aceasta afirmatie ar putea fi raspunsul pentru anii in care nu s-a gasit nicio mentiune istorica legata de aceasta relicva crestina.

Cavalerii Templieri, ordin opresat si desfiintat in urma unor pretinse acuzatii de erezie, a avut grija de bucata de panza care poarta imprimat pe ea chipul unui barbat cu barba, par lung si rani aparute in urma crucificarii, potrivit cercetatorilor de la Vatican. Giulgiul, pastrat acum in capela regala din Catedrala din Torino, a fost indelung venerat ca fiind giulgiul in care trupul Mantuitorului a fost infasurat in momentul ingroparii, cu toate ca imaginea respectiva a devenit usor vizibila abia in 1898, cand un fotograf a developat un negativ. Barbara Frale, cercetatoare anga­jata a Arhivelor Secrete ale Vaticanului, spune ca Giulgiul a disparut in jaful asupra orasului Constantinopol din 1204, din timpul celei de-a patra Cruciade, si a aparut abia la mijlocul secolului al XIV-lea. Frale spune ca soarta Giulgiului din acei ani a reprezentat mereu un adevarat mister pentru istorici. Cercetand amanuntit procesul Templierilor, Frale a descoperit un nou docu­ment in care Arnaut Sabbatier, un tanar de origine franceza care s-a alaturat acestui Ordin in anul 1287, marturisea ca in timpul initierii sale "a fost dus intr-un loc secret in care doar fratii Templieri aveau acces". Acolo i-a fost aratata "o bucata mare de panza pe care era imprimata figura unui barbat".

Adevar si fictiune

Dupa spusele cercetatoarei, printre alte acuze precum sodomia care le-au fost aduse Templierilor pana de curand, s-a numarat si venerarea idolilor pagani, si in special a unui "chip barbos". In realitate, obiectul adorat in mare secret de catre acestia era chiar Giulgiul ratacit al Man­tuitorului. Cavalerii au recuperat Giulgiul ca sa-l impiedice sa intre pe mainile gupurilor de eretici. Templierii au aparut, cu sprijinul Papei, odata cu Prima Cruciada din secolul al XI-lea, avand misiunea de a proteja crestinii in timpul pelerinajului lor catre Ierusalim. Cavalerii au pierdut sustinerea Vaticanului in 1291, cand si-au pierdut controlul asupra Pamantului Sfant.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.