Compania producatoare de componente pentru automobile si masini-unelte Schaeffler, unul dintre stalpii industriei germane, care are deja probleme din cauza crizei financiare, este acuzata ca a utilizat par de la cel putin 40.000 de prizonieri din lagarul Auschwitz pentru a fabrica materiale textile in Polonia ocupata de nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial, relateaza cotidianul german Der Spiegel si cel britanic The Independent, consultate de Agerpres.

Deja se stia ca o companie cumparata de Wilhelm Schaeffler in 1940 in orasul Kietrz, actuala Polonie, a folosit munca fortata, insa cercetatorii polonezi leaga acum numele Schaeffler de procesarea parului uman de lagarul de la Auschwitz.

Adjunctul sefului departamentului de cercetare al Muzeului Auschwitz, Dr. Jacek Lachendro, a afirmat pentru Spiegel Tv ca circa 1,95 tone de textile fabricate din par uman au fost gasite intr-o fabrica din Kietrz la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Potrivit marturiilor originale, fabrica apartinea companiei lui Schaeffler si producea, de asemenea, piese pentru tancuri.

Totodata, transcrieri ale interogatoriilor fostilor angajati ai fabricii au indicat ca in 1943 doua vagoane de tren incarcate cu par au fost livrate fabricii din Kietrz. Teste efectuate ulterior de autoritatile poloneze au aratat ca era vorba de par uman ce continea urme de Zyklon B - gazul otravitor folosit la Auschwitz, a adaugat Lachendro.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.