Compania americana de explorari marine Odyssey Marine Exploration a anuntat luni descoperirea epavei faimoasei nave de razboi britanice HMS Victory, care s-a scufundat in 1744 in Canalul Manecii si care are la bord o comoara ce ar putea valora un miliard de dolari, relateaza AFP.

"Unul dintre cele mai mari mistere din istoria navala" a fost rezolvat prin localizarea vasului, "departe de unde se credea ca s-a pierdut", potrivit Odyssey Marine Exploration. HMS Victory a fost nava "cea mai puternica si mai avansata din punct de vedere tehnic din vremea sa", a afirmat intr-un comunicat Greg Stemm, unul dintre directorii companiei americane cu sediul la Tampa, Floria.

Vasul s-ar fi scufundat din cauza unei furtuni in apropiere de Casquets, stanci aflate in largul insulelor Normande, in 1744, cand se intorcea din Spania, potrivit NewsIn. Cele 1.150 de persoane aflate la bord si-au pierdut viata.

HMS Victory a fost lansata in 1737. Asa cum cere traditia Marinei britanice, nava amiral care i-a urmat, in 1765, a primit acelasi nume, iar de la bordul sau Nelson a dat ordine in timpul bataliei de la Trafalgar, in 1805.

In cursul unei conferinte de presa sustinute la Londra, Jason Williams, producator executiv al JMW Productions, care a filmat descoperirea, a afirmat ca in perioada in care s-a scufundat nava au circulat informatii potrivit carora ar fi transportat patru tone de aur, echivalentul a 400.000 de lire sterline in epoca respectiva. "Astazi valoarea (incarcaturii - n.red.) se ridica la 125 de milioane de lire sterline (139 de milioane de euro - n.red), dar aceasta este numai o estimare bazata pe greutatea aurului. Ceea ce inseamna ca valoarea sa (adevarata - n.red.) este de circa un miliard de dolari", a adaugat el.

Guvernul britanic este proprietarul de drept al acestei comori, dar Stemm poarta in prezent negocieri cu Londra in vederea unei recompense. "Banii nu conteaza la fel de mult ca importanta culturala si istorica a descoperirii. Este un eveniment monumental, nu numai pentru Odyssey, ci si pentru lume", a spus el.

Compania americana a recuperat si doua tunuri de bronz care au permis identificarea oficiala a epavei si care sunt pastrate de Ministerul britanic al Apararii. Primul tun, mai mic, prezinta insemnele regelui George al II-lea, iar ce de al doilea, avand o greutate de patru tone, singurul exemplar de tipul sau ramas, pe cele ale lui George I.

Descoperirea navei Victory este a doua decoperire majora pentru compania Odyssey, dupa ce in 2007 cercetatorii sai au identificat o comoara submarina ce continea 500.000 de monezi de argint si sute de obiecte de aur. Aceasta comoara a fost adusa in Statele Unite din Gibraltar, colonie britanica din sudul Spaniei. Locul exact al descoperirii a fost tinut secret, iar Odissey se afla in prezent in litigiu cu Madridul in acest dosar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.