Barbatii au fost mai numerosi decat femeile in structura demografica a primelor populatii umane care au migrat din Africa, in urma cu aproximativ 60.000 de ani, pentru a popula Orientul Mijlociu, iar apoi Europa si Asia, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Genetics.
Africa este considerata "leaganul umanitatii", iar studiile recente au demonstrat ca populatiile actuale de pe toate continentele provin din acelasi mic grup de homo sapiens care a parasit Africa in urma cu 50.000 - 70.000 de ani. Incercand sa afle procentul demografic detinut de barbati si de femei in structura acestor populatii migratoare, cercetatorii de la Facultatea de medicina a Universitatii Harvard, sub conducerea lui Alon Keinan, au descoperit ca descendentii lor proveneau, la inceput, dintr-un numar redus de mame.

Aceasta descoperire nu inseamna neaparat ca numarul femeilor era mult mai mic decat cel al barbatilor, a declarat principalul autor al studiului, dar aceasta concluzie este, totusi, destul de probabila, deoarece acest rezultat este "in acord cu ceea ce au descoperit antropologii despre populatiile de culegatori-vanatori, in randul carora femeile efectuau migratiile pe distante scurte, iar barbatii, pe distante lungi". Cercetatorii au pornit de la faptul ca procentajul cromozomilor "X" in cadrul unei populatii date depinde de proportia barbatilor in cadrul acelui grup. Cromozomii "X" si "Y" determina sexul copiilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.