Americanii incearca sa uite de criza economica practicand o forma insolita de yoga, ce consta in faptul de a izbucni fortat in ras, pentru a provoca ulterior o criza autentica de amuzament, benefica pentru sanatate, relateaza AFP

"Viata este grea, economia merge rau, oamenii au probleme cu banii acasa, iar a rade este un lucru usor", explica Nira Berry, instructoare de "yoga rasului". "Este ceva ce vine natural", a dat ea asigurari la un curs, la care au participat 60 de persoane, dintre care pacienti bolnavi de cancer.

Fiecare sedinta dureaza o ora si este organizata intr-un spital dintr-o suburbie a Washingtonului.

Yoga rasului combina un ras profund, o forma de "meditatie" zgomotoasa, cu aplaudatul ritmat, asemeni unui pinguin sau cu mersul in sir indian, dar si cu o respiratie adanca.

Dupa o scurta incalzire, care consta in a dansa pe melodia "Celebrate" a formatiei Kool and the Gang, pacientii trec la lucruri serioase: urmand exemplul instructoarei, ei rad disciplinat: "hi-hi", "ha-ha", "ho-ho".

"Yoga rasului este un exercitiu unic, ce combina rasul cu respiratia de yoga. Cand radem, expiram si inspiram automat profund dupa aceea, moment in care intervine respiratia de yoga", a explicat Nira Berry.

Pentru a participa la aceste cursuri, nu este nevoie sa ai simtul umorului sau sa consumi substante euforizante si nici sa te contorsionezi in pozitii de yoga insolite. Singurul lucru de care este nevoie este sa stii sa razo.

Dar, pentru ca este greu sa razi la comanda, Nira Berry isi sfatuieste cursantii sa simuleze. "Chiar daca simulati, corpul vostru face multe lucruri minunate in interior, veti incepe sa va schimbati dispozitia si veti fi mai sanatosi. Iar la sfarsit oamenii rad cu adevarat", a explicat ea.

Inventata in urma cu 15 ani, in India, de Madan Kataria, yoga rasului este populara in Europa si in numeroase tari din lume, dar abia incepe sa fie cunoscuta in Statele Unite. "In Statele Unite oamenii sunt foarte concentrati pe ce spune medicul, iar medicul adesea nu ne da alte optiuni decat medicamentele pentru a ne vindeca", a spus Berry, care a recurs la un curs similar in urma cu opt ani, pentru a face fata durerii si stresului provocate de chimioterapie.

"Dar in zilele noastre din ce in ce mai multi oameni sunt interesati, pentru ca sunt mai constienti de metodele de vindecare alternative: exercitii, vitamine si yoga rasului", a adaugat instructoarea.

Mai multe studii au demonstrat efectele pozitive ale rasului asupra starii de sanatate. Unul dintre ele, realizat de cercetatorii de la Universitatea Maryland, datand din 2006, a aratat ca fluxul de sange catre inima este stimulat de comedii si redus de filmele triste.

Un alt studiu, desfasurat in Japonia, a aratat ca nivelul de glucoza din sangele diabeticilor a scazut dupa ce au ras la un spectacol comic.

Potrivit lui Berry, rasul intareste si sistemul imunitar, reduce stresul, creste nivelul endorfinelor, imbunatateste sanatatea mentala si echivaleaza, aproape, cu o sedinta de aerobic. Zece minute de ras echivaleaza cu 30 de minute pe o bicicleta medicinala, potrivit instructoarei.

Ute, o femeie originara din Germania, care participa la curs din curiozitate, recunoaste ca dupa astfel de sedinte se simte "relaxata si libera".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.