Craig Ewert s-a sinucis in 2006, intr-o clinica din Zrich, in timp ce era filmat in premiera in cadrul unui documentar. Controversatul film va fi difuzat la tv, in Marea Britanie.

Documentarul, programat pentru seara de 10 decembrie, la postul de televiziune britanic Sky, incepe cu Craig Ewert, in varsta de 59 de ani, care calatoreste de la casa sa din Harrogate, North Yorkshire, la clinica Dignitas din Zürich, insotit de sotia sa Mary, de 37 de ani.

Este filmat in timp ce ia o doza letala de barbiturice si isi opreste cu gura tubul de oxigen, imagini blamate de organizatia Mediawatch, din Marea Britanie, dupa cum scrie “The Times” .

Filmul, care are titlul “Right to Die”, a fost realizat de John Zaritsky, regizor canadian laureat cu Oscar, caruia i-a fost ingaduit un acces fara precedent de catre organizatia Dignitas, ce militeaza pentru dreptul oamenilor de a muri.

“Am fi mai putin onesti daca am face un film despre procesul sinuciderii asistate fara sa putem vedea actul in intregime. Altfel am ramane descoperiti la acuzatii cum ca moartea este neplacuta si cruda. Aratand actul in intregime, oamenii pot judeca singuri”, a declarat regizorul pentru BBC Radio.

Fost profesor universitar iesit mai repede la pensie si retras din SUA in Anglia, Ewert a aflat in aprilie 2006 ca suferea de o afectiune in zona neuronala motorie. Atunci i s-a spus si ca mai avea de trait intre doi si cinci ani. Boala a progresat insa mult prea repede si a avut nevoie de ajutor artificial pentru a respira.

“M-am saturat de boala, dar nu si de viata. Imi place inca viata indeajuns de mult incat sa vreau sa continuu, numai ca nu mai pot. Daca as opta pentru viata, atunci as alege sa fiu torturat in loc sa inchei aceasta calatorie si sa o incep pe urmatoarea. Nu pot sa-mi asum acest risc”, a spus suferindul in fata camerelor de filmat. “Cand voi ajunge complet paralizat, atunci nu voi fi nimic mai mult decat un mormant alimentat cu substante nutritive printr-un tub din stomac. E dureros”, a continuat el.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.