Specialistii au avertizat, joi, ca este nevoie de masuri speciale de protectie pentru a preveni contaminarea Pamantului cu eventuale forme de viata de pe Marte, la intoarcerea sondelor trimise sa studieze Planeta Rosie, transmite ziarul britanic The Times in editia electronica. Avertismentul vine dupa o analiza detaliata a informatiilor trimise de robotul Opportunity, care se afla pe Marte de pe 25 ianuarie. Geologul american Jeffrey Kargel, care a publicat in revista Science informatile trimise de Opportunity, a avertizat ca este nevoie de masuri pentru protectia biologica a planetei. Intrebarile privind existenta vietii pe Marte, nu mai vechi de un secol, nu au primit inca un raspuns satisfacator. In acest moment, nimeni nu se mai asteapta ca pe Marte sa se gaseasca forme de viata asemanatoare cu cele de pe Pamant, dar exista posibilitatea ca pe aceasta planeta sa traiasca bacterii si microorganisme in zonele unde exista inca apa. Pe Pamant, aproape ca nu exista mediu in care sa nu existe bacterii specializate, asa ca existenta vietii sub aceasta forma intr-un mediu neprietenos precum cel de pe Marte nu este de neconceput.

Specialistul semnaleaza doua riscuri: pe de o parte, posibilitatea ca sondele trimise de pe Pamant sa contamineze Planeta Rosie cu bacterii terestre, alterand formele de viata de acolo, iar pe de alta parte bacteriile aduse de pe Marte ar putea contamina Pamantul, rezultatele fiind imposibil de prevazut.

Desi prezenta apei pe Marte poate fi considerata dovedita, pentru prezenta vietii nu exista decat indicii. Unul este prezenta gazului metan, care poate fi produs de unele forme de viata. Pe Pamant, exista viata in regiuni cu conditii asemanatoare celor din Meridiani Planum, unde a aterizat Opportunity. Insa foarte putine organisme supravietuiesc in medii in acelasi timp foarte reci, foarte acide si foarte sarate. Poate insa ca pe Marte acest lucru este posibil, spune geologul american.

Primul care a avansat ideea ca pe Marte ar putea exista viata a fost astronomul Giovanni Schiaparelli, la sfarsitul secolului al XIX-lea, iar "Razboiul lumilor" a lui H.G.Wells, publicata in 1898, a popularizat ipoteza. NASA intentioneaza sa aduca pe Pamant mostre din solul martian in urmatorii zece ani, in speranta ca se vor gasi raspunsuri privind viata pe aceasta planeta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.