In timp ce in Amsterdam tot mai multe cafenele in care se vinde marijuana se inchid, Elvetia devine prima tara din lume in care se legalizeaza consumul de heroina.

Prescrierea heroinei pentru dependenti va fi inclusa in sistemul national de sanatate, dupa ce alegatorii au votat, in cadrul referendumului de duminica, in proportie de 68% in favoarea acestui plan. Programul, care prevede injectarea drogului in clinici, sub supraveghere medicala stricta, a fost introdus in cantonul Zürich in urma cu 14 ani si de 10 ani a fost experimentat in mai multe cantoane. Votul a fost favorabil chiar si in cantoanele unde nu exista inca astfel de clinici, noteaza cotidianul „Le Temps“.

Dependentii se vor duce de doua ori pe zi la o clinica, unde le va fi injectat drogul. Sustinatorii programului spun ca acesta a avut rezultate pozitive in cazul dependentilor pe termen lung, fiind redusa rata infractiunilor si a deceselor legate de consumul si de traficul de droguri.

Oponentii au sustinut ca prescrierea heroinei va trimite un mesaj gresit catre tineri si le va face rau in primul rand dependentilor.

In mod cu totul surprinzator, participantii la referendum au respins insa legalizarea canabisului, cel mai consumat drog din Elvetia. Politia inchide de obicei ochii la consumul moderat de canabis. Parlamentul federal si autoritatile cantonale au sustinut „Initiativa Hanf“, dar elvetienii au respins-o in proportie de 63%. Potrivit „Tages Anzeiger“, votantii au fost speriati de studiile recente care arata ca folosirea pe termen lung a drogului poate fi mai daunatoare decat se credea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.