Anorexia, o boala grava de care sufera multe tinere, este incurajata pe Internet, unde exista deja nenu marate site-uri care sustin o idee extrem de pericu loasa: "gustul niciunui aliment nu se poate com para cu placerea de a fi slab".

"Ok, ziua asta mergea atat de bine... Reusisem sa ajung la ora trei mancand numai 200 de calorii, dupa aceea am fost practic fortata sa mananc o prajitura si alte chestii doar ca sa nu ridic suspiciuni. Dumnezeule, asta inseamna ca am ajuns la 800 de calorii. Urasc asta", scrie o adolescenta pe un astfel de site. O alta fata da un pont despre cum sa iti controlezi nevoia de a manca: "ador sa mananc gheata". Alte postari spun: "pana acum am baut doar o cana de ceai si sper sa o tin in ritmul asta", "gustul niciunui lucru nu se poate compara cu placerea de a fi slab".

Si asa mai departe... Fetele isi pun pe site poze cu ele, cu oasele reliefandu-se prin piele asemenea victimelor foametei sau supravietuitorilor unor lagare de concentrare. Adopta pozitiile unor fotomodele, cu mainile lor osoase ridicate deasupra capului si cu chipurile intoarse cuceritor spre camera. Zambesc... dar zambetele lor sunt precum ale unor victime ingrozite, incarcerate in boala lor. Cu toate acestea, ele pretind ca se simt bine in pielea lor, asa cum una dintre tinere a marturisit pe site: "Ieri am sarit peste masa de seara... Asa ca am avut aproximativ 250 de calorii. Incep sa detin controlul. Daaa!"

Acestea sunt publicate de site-urile pe care obisnuia sa le viziteze regulat Imogen D'Arcy, o adolescenta de numai 13 ani din Leeds, Marea Britanie, care s-a spanzurat de disperare ca era prea "grasa" si "urata". Devenise atat de obsedata de corpul ei incat cauta in lung si in lat pe Internet informatii privind anorexia si sinuciderea in saptamanile dinaintea mortii ei.

Industria modei a fost frecvent aspru criticata pentru ca le impunea tinerelor care aspirau la o cariera in modeling sa fie deosebit de slabe. Ca reactie la acest obicei, Guvernul Spaniei a dat un decret care interzicea folosirea modelelor cu un indice al masei corporale mai mic de 18 (un nivel sanatos fiind considerat cel de la 18,5 la 24,9), de teama ca adolescentele si tinerele femei sa nu urmeze aceste exemple, conducandu-le inevitabil la anorexie sau bulimie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.