Daca iei un taxi in America de Sud, rotunjesti suma de pe aparatul de taxat pana la urmatorul dolar si e suficient. Daca te afli intr-un oras african, cum ar fi Cape Town sau Nairobi, trebuie sa lasi un bacsis de 10% din suma.

In India nu e nevoie deloc de bacsis. "Eticheta bacsisului ii nedumereste si pe cei mai experimentati calatori", explica Misty Ewing, director de relatii publice la Virtuoso, o retea de calatorii de lux care are consultanti si operatori in mai mult de 70 de tari.

"Toata lumea are o interpretare diferita a ceea ce este acceptabil si este de asteptat de la tine in ceea ce priveste bacsisul. Prea mult sau prea putin poate ofensa", spune Ewing in Forbes, preluata de ziare.com.
La un hotel de lux din Japonia, spre exemplu, daca lasi bacsis angajatilor, vei fi considerat un bogatas care se faleste cu banii lui. Insa daca la un restaurant din Statele Unite nu lasi bacsis nu vei fi binevenit acolo a doua oara.

"In cele mai multe locuri din lume, este mai bine sa dai totusi ceva, asa ca, daca ai indoieli, lasa un bacsis", spune Erica Duecy, editor specializat in restaurante si hoteluri la publicatiile de calatorie ale companiei Fodor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.