Ce-ai face daca te-ai trezi intr-o dimineata si ai descoperi ca poti vorbi cu accent olandez, in conditiile in care n-ai pus niciodata piciorul in Tara Lalelelor? Ei bine, exista unii oameni carora li se intampla aceasta "minune" mai mult sau mai putin placuta.

Acesti oameni sufera de "Boala Accentului Strain", care asociata cu leziuni cerebrale, se manifesta prin incapacitatea victimei de a sesiza subtilitatile limbii la propria persoana sau la celalalt. Vorbitorul incepe sa atribuie false accente limbii native. E ca si cand ai incepe sa vorbesti romana cu accent englezesc si nu ti-ai putea da seama de asta.



CindyLou Romberg vorbeste ca si cum ar putea fi din orice tara a lumii. Cateodata pronunta „r"- ul ca o adevarat rusoaica, cioparteste silabele ca o germanca, iar alteori transforma fara sa vrea „w”-ul in „v”, exact ca suedezii. Dar Cindy nu este nici rusoaica, nici nemtoaica si nici nordica. De fapt, Cindy, nu a iesit niciodata dintre granitele micutului oras in care traieste - Port Angeles, Wash .

Femeia sufera de ceea ce doctorii numesc Sindromul Accentului Strain (FAS), o dereglare cerebrala destul de rara. Asa cum arata si numele, cei care sufera de aceasta boala pot vorbi ca si cum ar fi dintr-o tara straina, imprumutand accentul.

„Eram intr-o bacanie si cineva vine la mine si ma intreaba: <<Ce accent frumos aveti! De unde sunteti?>>" isi aminteste Romberg.

Sindromul isi gaseste explicatia in accidentul pe care aceasta l-a avut in 1981, cand a suferit o fractura craniana, dupa ce a cazut dintr-un camion, spun specialistii. Si-a revenit pana la urma din socul prin care a trecut si a vorbit normal, pana acum 2 ani cand pentru cateva zile si-a pierdut in intregime vocea dupa cateva vizite la chiropractor. Apoi, dupa aceasta i-a revenit, nu mai era aceeasi cu care se nascuse.

"Se pare ca in numeroase randuri creierul sau a suferit fluctuatii de aprovizionare cu sange, adica uneori cantitatea de sange pompata era mai mica, alteori mai mare, ceea ce a provocat aceasta boala", a declarat neurologul Fridriksson. Acesta a adaugat ca trauma a avut loc in partea dreapta a creierului care este responsabila cu vorbirea.

In plus, pe langa ciudatul accent pe care l-a dobandit, Romberg s-a confruntat de asemenea si cu incapacitatea de a spune nuemele persoanelor iubite, inclusiv pe cel al fiicei sale Sadrianna. Sotul sau sustine ca nu este deranjat de aceasta schimbare si ca a fost mai mult ingrijorat de persoana sotiei sale decat de voce, care e doar un atribut. Femeia, insa, nu este de aceeasi parere, declarand ca ii este dor de vechea sa voce, care a fost parte din ea, timp de 49 de ani. "Ma cam sperie gandul ca aceasta este vocea cu care voi vorbi cu nepotii mei".

Dar, intr-un final aceasta a recunoscut ca cel mai important lucru il constituie faptul ca este sanatoasa...pentru ca daca privesti lucrurile cu atentie, "schimbare vocii e ca o plimbare in parc.”



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.