In anotimpul rece, cand durata zilei se miscoreaza treptat, vremea se raceste de la o zi la alta si perioada Sarbatorilor de Iarna se apropie cu pasi repezi, multi dintre noi devin nostalgici, gandindu-se din ce in ce mai des la clipele frumoase din trecut.
Starile melancolice nu sunt neobisnuite, ba chiar perfect explicabile, insa, conform unui studiu realizat de specialistii Asociatiei pentru Stiinte Psihologice, s-a constatat ca nostalgia are si alt rol, in afara de cel de a ne "transporta" in vremurile bune din trecutul personal.

Psihologii Xinyue Zhou si Ding Guo Gao de la Universitatea chineza Sun Yat-Sen, impreuna cu Constantine Sedikides si Tim Wildschut de la Universitatea britanica Southampton, au analizat legatura dintre singuratate si nostalgie. In acest scop, echipa de cercetatori a realizat mai multe experimente pe un lot de participanti - copii, studenti si salariati din diverse domenii - care au trebuit sa raspunda la mai multe intrebari legate de starile sufletesti, precum sentimentele de singuratate, tristete si nostalgie. Aditional, intrebarile s-au axat si pe modul de reactie la evenimentele stresante si traumatice din trecut si pe felul in care au fost acestea depasite sau nu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.