Schimbarile prin care Pamantul trece periodic ar trebui sa ne trimita curand intr-o noua Era Glaciara care sa dureze mii de ani, insa procesul va fi cel mai probabil intarziat din cauza gazelor cu efect de sera
Oamenii de stiinta au atentionat totusi, ca aceasta stire nu este un argument in favoarea incalzirii globale, care are un potential vast de a deteriora sistemul climatic.

Pamantul, de-a lungul a miliarde de ani, a trecut prin mai multe Ere Glaciare. Marile ingheturi sunt separate de perioade calde, ca aceasta prin care trecem de la sfarsitul ultimei Glaciatiuni, din urma cu aproximativ 11.000 de ani.

Aceste cicluri climatice au cauze naturale, inradacinate in special in schimbarile de la nivelul orbitei si axei pamantului, schimbari care influenteaza puternic cantitatea de caldura solara primita de Planeta.

Doi cercetatori au reusit sa construiasca un model de calculator cu care sa poata urmari indeaproape aceste faze de racire si incalzire. In plus fata de aceste schimbari, au masurat si nivelul de dioxid de carbon gasit sub forma de bule mici in placile de gheata, lucru care ofera un indicator al evolutiei temperaturii pe durata a mii de ani.

Au descoperit schimbari dramatice, inclusiv cazuri in care Pamantul a trecut de la un stadiu la celalalt intr-un timp relativ scurt, potrivit geologului Thomas Crowley de la Universitatea Edinburgh, din Scotia.

Se pare ca, aceste cicluri numite si "bifurcatii" au loc in serii abrupte, ceea ce intra in contradictie cu ideea ca planeta se raceste sau se incalzeste treptat.

"Am avut o prima schimbare importanta cu aproximativ un milion de ani in urma, apoi o a doua schimbare acum aprox. 650.000 de ani, cand am avut de-a face cu cea mai mare glaciatiune, pentru ca inca de acum 450.000 de ani, sa inceapa sa se repete glaciatiunile," ne informeaza cercetatorul.

"Interesant este ca de-a lungul timpului si interglaciatiunile au devenit mai calde." Potrivit articolului publicat de Crowley in British Journal Nature, urmatoarea bifurcatie se va desfasura intre 10.000 si 100.000 de ani de acum inainte.

Racirea va induce o glaciatiune lunga si stabila, acoperind Europa, Asia si America de Nord, la aproximativ 45-50 de grade latitudine, cu un strat gors de gheata.

Oricum, in momentul de fata exista atat de mult CO2 in aer, ca urmare a arderilor de combustibili si a defrisarilor, incat efectul de sera va echivala impactul racirii.

"Chiar si nivelul de acum este mai mult decat suficient pentru a nu atinge starea critica descrisa" a declarat el. "Chiar si daca am reusi sa eliminam o parte din dioxidul de carbon, probabil tot ar fi de ajuns pentru a intarzia glaciatiunea."

In luna septembrie, Global Carbon Project (GCP) a anuntat ca, concentratia atmosferica de CO2 a atins 383 parti pe milion (ppm) in 2007, sau 37 la suta fata de nivelurile preindustriale. Concentratiile din prezent sunt cele mai mari din ultimii 650.000 de ani si, probabil, din ultimii 20 de milioane de ani.

Crowley ii atentioneaza totusi pe cei care s-ar putea folosi de noul studiu pentru a afirma ca "dioxidul de carbon este acum benefic, ne protejeaza de aceasta viitoare glaciatiune."

"Nu vrem sa le dam oamenilor aceasta impresie," spune el, "nu poti folosi acest argument pentru a scuza incalzirea globala." S-a demonstrat deja ca efectul de sera a modificat vizibil sistemul climatic, in special in ceea ce priveste gheata si zapada.

Nesupravegheate, schimbarile climatice ar putea raspandi seceta si inundatiile pana la sfarsitul secolului, consecinte care se pot traduce prin foamete, lipsa adaposturilor, si multe alte probleme pentru milioane de oameni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.