Politia din Saarland (sud-vestul Germaniei) lanseaza saptamana viitoare o operatiune de prelevare de probe ADN de la aproximativ 5.000 de barbati in varsta, pentru a incerca sa identifice un criminal care a marturisit, sub acoperirea anonimatului, crime comise in urma cu 40 de ani, relateaza NewsIn.

"Vreau sa fac o marturisire. Sunt batrand si bolnav. Ma gandesc la trecutul meu si exista ceva ce nu am rezolvat: am ucis pe cineva, nu am uitat niciodata acest lucrur", scrie intr-o scrisoare anonima primita de politia din Kaiserslautern in iulie 2006.

Tinand cont de elementele din scrisoare, scrisa de mana, anchetatorii au conchis repede ca autorul se refera la o crima neelucidata din urma cu aproape o jumatate de secol. Victima a fost Lydia Schürmann, o eleva in varsta de 13 ani, ucisa in 1962, in apropiere de Bielefeld.

In noiembrie 2005, politia din Nuremberg a primit o alta scrisoare anonima, referindu-se la o alta crima: cea a lui Heiderose Berchner, in varsta de 29 de ani, gasita moarta in 1970, intr-o padure din apropiere de Ulm. Autorul scrisorii afirma ca un "prieten" decedat i-ar fi spus inainte sa moara ca este ucigasul tinerei. Dar anchetatorii, care au comparat scrisul din cele doua scrisori, sunt convinsi ca "prietenul" nu exista si ca autorul scrisorilor este criminalul in ambele cazuri.

Ipoteza unei minciuni sau farse a fost respinsa, pentru ca urmele de ADN gasite pe scrisori corespund unei amprente genetice identificate recent pe o "dovada" pastrata timp de aproape 40 de ani in dosarul Berchner.

In ultimele doua luni, anchetatorii au lansat apeluri de doua ori, fara succes, in cursul unei emisiuni televizate, pentru a incerca sa identifice autorul misterios al scrisorilor, suspectat si de comiterea a cel putin alte patru crime neelucidate din anii '60. In total, suspectul, care marturiseste intr-unul dintre mesaje ca vrea sa isi "usureze constiinta" dar nu vrea sa se predea, de teama ca isi va sfarsit zilele in inchisoare, a trimis cinci scrisori anonime politiei. In ultima dintre ele, de la sfarsitul lunii octombrie, el reactioneaza la declaratiile anchetatorilor dintr-o conferinta de presa si critica presa, care l-a descris drept "cel mai batran criminal in serie din Germania".

"Profilerii" politiei cred ca este vorba despre o persoana in varsta de cel putin 70 de ani, egoist si cu mare incredere in el. "Probabil ca de anturajul sau este perceput ca un pensionar fara cazier" si, fara indoiala, fara cazier, crede politia.

Autoritatile au reusit sa identifice si zona aproximativa unde locuieste, datorita unei scrisori trimise in iunie 2007 primariei din Weiskirchen, un orasel din apropiere de Sarrebruck, si in care se prezinta clar ca un locuitor al acestei regiuni.

La patruzeci si sase de ani dupa moarte micutei Lydia, politia va incerca sa stranga plasa in jurul misteriorului pensionar, lansand, incepand de joi, pe baza de voluntariat, o operatiune ampla de strangere de probe ADN de la aproximatib 5.000 de barbati in varsta care locuiesc in apropiere de Weiskirchen. "Bineinteles, este posibil ca barbatul pe care il cautam sa nu accepte testul, dar speram ca il va face, pentru a nu iesi in evidenta", a explicat Williband Kross, un purtator de cuvant al politiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.