Cercetatorii italieni au examinat 9 alpinisti inainte si dupa expeditii, iar rezultatele au fost pulblicate in Jurnalul European de Neurologie. Au fost descoperite modificari ale tesutului cerebral, desi subiectii nu prezentau probleme nerologice evidente. Cauza schimbarilor este considerata a fi lipsa oxigenului la mari altitudini.

Pe varful muntelui Everest, ce mai inalt munte al lumii, concentratia de oxigen din aer este considerata a fi doar o treime din cea aflata la nivelul marii, cu mai mult de 8000 de metri mai jos.

Cei 9 alpinisti implicati in studiul cercetatorilor italieni au escaladat muntele Everest fara rezerve de oxigen, o practica obisnuita in randurile elitei cataratorilor.

Inaintea excursiei, radiografiile le-au fost comparate cu ale unor subiecti de aceeasi varsta si acelasi sex, dar care nu au urcat niciodata mai sus de 3000 de metri.
Trei dintre alpinisti au ajuns cel putin o data pe varfuri de 8000 de metri, in timp ce restul au atins atitudini de cel putin 7500 de metri.