Oamenii de stiinta pregatesc in laboratoare o armata de supercopaci care sa creasca mai repede si sa reziste in conditii vitrege.

Multi cercetatori sunt convinsi ca ingineria genetica si intocmirea de harti moleculare sunt solutia-cheie pentru inmultirea copacilor si sporirea rezistentei lor la schimbarile climatice. Evident, pe langa programele internationale indreptate impotriva defrisarilor ce ar putea duce, potrivit estimarilor, la eradicarea definitiva a padurilor tropicale pana in 2080.

In momentul de fata, oamenii de stiinta pot gasi anumite gene din arbori in doar cateva minute cu ajutorul computerelor - un proces care ar fi durat zeci de ani in trecut. Apoi pot examina cum raspund plantele la modificari genetice precum transferul de gene si pot afla detalii legate de biologia lor pentru a le reduce slabiciunile la presiunile mediului.

In plus, structura chimica a copacilor poate fi mesterita genetic pentru eliminarea poluantilor din sol.
In vara anului trecut, compania ArborGen din sudul Californiei a propus producerea in masa a copacilor in sanul unor plantatii modificate genetic si cu ajutorul robotilor, arata publicatia „LiveScience“. Din anul 2000, specialistii companiei incearca sa identifice gene utile din randul a zeci de specii de copaci pentru a produce mutanti genetici cu ramuri care sa creasca rapid, sa fie toleranti la stres si sa elimine o cantitate mai mica de lignina (materialul care trebuie eliminat chimic pentru a produce hartie).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.