Cand s-a nascut Adele nici parintii, nici doctorii nu au stiut daca este baiat sau fata. O serie de operatii genitale au "corectat" eroarea naturii cu care aceasta a fost inzestrata si au transformat-o intr-un baietel.
Toata copilaria si-a petrecut-o nefericita purtand sexul si caracteristicile unui baiat desi se simtea femeie. Acum la 29 de ani, Adele se straduieste din rasputeri sa-si gaseasca locul printre femei si sa devina una. La ora actuala 1 din 2.000 de copii se nasc cu 2 sexe, la fel ca Adele, iar ea, care a trait cosmarul acestei greseli genetice se intreaba daca nu a sosit momentul sa nu mai existe discriminare si sa li se ofere si lor o existenta normala.

Interviul cu Adele: Destinul unui intersexual.


Cum credeti ca ar trebui ajutati intersexualii pentru a se integra in societate? Daca ai solutii sau idei, impartaseste-le pe forum !

Uneori hermafroditismul este confundat cu pseudohermafroditismul, cand individul se naste cu un singur sistem reproductiv, insa sunt reflectate cateva caracteristici ale celuilalt gen, detinand o proportie anormala de hormoni proprii genului opus, sau alte dezordini de ordin endocrin.

Desi pare un scenariu desprins din romanul lui Jeffrey Eugenides, Middlesex, hermafroditismul este chiar o disfunctionalitate a organelor sexuale, aceasta caracterizandu-se prin prezenta ambelor organe sexuale, adica si ovarele si testiculele, sexul fiind intr-adevar ambiguu. Pentru cei care iubesc literatura si sunt interesati de acest subiect, Middlesex este, la baza, povestea unui hermafrodit american.

Cal(liope) Stephanides, naratorul si protagonistul romanului, sufera de o anomalie genetica rara denumita sindromul deficitului de 5-alfa-reductaza. Depasind criza declansata la paisprezece ani, o data cu descoperirea adevaratei sale identitati sexuale, Cal decide sa evite procedurile chirurgicale de schimbare a sexului si sa ramina o persoana cu sex "de mijloc".

Aceasta disfunctionalitate nu e doar caracteristica anomaliilor vremurilor noastre, avand atestare din timpuri mai indepartate. spre exemplu, Cercetatorii americani au dezvaluit ca faraonul egiptean, sotul lui Nefertiti, si tatal lui Tutankamon, avea coapsele si sanii proeminenti. Combinatia intre trasaturile masculine si cele feminine care apar la statuile si basoreliefurile ce il reprezentau pe Akenaton, sotul legendarei Nefertiti si tatal lui Tutankamon, dezvaluie faptul ca faraonul egiptean putea fi hermafrodit. Akenaton avea formele rotunde ale unei femei, desi organele de reproducere erau ale unui barbat. Este ceea ce asigura o echipa de cercetatori americani, care amintesc totusi ca, desi Akenaton nu a fost unul dintre cei mai virili faraoni egipteni, el a avut totusi sase copii, noteaza cotidianul spaniol El Mundo.

Pe langa sotul lui Nefertiti si posibilul tata a lui Tutankamon, Akenaton este cunoscut pentru inovarea structurii religioase in timpul domniei sale: a fost cel care a introdus forma monoteista - Atonismul, cultul zeului Amon-Ra - in vechiul Egipt, unde a domnit la jumatatea anului 1.300 i. de H.

Legendele despre faraoni hermafroditi, samburele romanului mentionat mai sus, la fel ca si povestea Adelei, arata trairile hermafroditilor si sunt "portretele unor intersexuali, vazuti dinauntru". Prin transgresare catre povestea Adelei si a atator oameni care sufera de aceasta anomalie, fiecare dintre noi ar trebui sa constientizeze ca acesti oameni nu si-au dorit sa se nasca asa si ca nu este o optiune personala alegerea sexului. Si nu ar mai trebui sa-i aratam cu degetul pe strada sau sa ridicam nepasatori din umeri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.