In cele din urma, oamenii de stiinta au venit cu ideea geniala de a combina doua lucrurile indragite de majoritatea oamenilor: muzica si zaharul.
Daca va intrebati cum ar putea fi aduse impreuna aceste lucruri, va lamuresc cercetatorii japonezi, in cel mai recent numar din „Stiinta Energiei si a Mediului”. Acestia au creat o celula, care foloseste biocombustibilul enzimelor care descompun zaharul. Patru dintre celule combinate produc 100 de miliwati, energie care este de-ajuns pentru a rula un player MP3 cu boxe sau o masinuta cu telecomanda.

Explicatia stiintifica, potrivit Clean Tehnica ar fi urmatoarea: daca va amintiti din generala, fiecare celula contine un anod si un catod separate printr-o membrana conducatoare de protoni. Asfel, zaharul sau orice alt combustibil regenerabil este oxidat, generand electroni si protoni. Acestia combinati cu oxigenul la catod, formeaza apa. Intregul proces banuiesc ca depaseste cunostintele noastre de chimie, insa cel mai important este ca celulele de biocombustibil descoperite de japonezi, sunt primele care au o productie de energie atat de mare incat poate fi folosita pentru aplicatii practice de acest fel.

Adam Heller, expert in bioelectrochimie de la Universitatea din Texas, SUA, afirma ca aceste cercetari "vor da impulsul de care era nevoie pentru dezvoltarea biocarburantilor utili, dupa ani de studii care au avut ca scop practic obiective de neindeplinit pana acum".

Cercetatorii spera ca se va declansa o miscare de interes in acest domeniu. Si cine stie, pe viitor, veti putea chiar sa va conduceti masina dupa ce ati alimentat-o cu celule biocombustibile furate din camara bunicii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.