Un profesor german incearca sa salveze ghetarii din Alpi prin 'colectarea' curentilor reci de pe versanti

Ghetarii din lumea intreaga se topesc cu o repeziciune alarmanta, riscand sa dispara cu totul din muntii Europei in maximum trei decenii, motiv pentru care un profesor de geografie s-a hotarat sa incetineasca, daca nu sa opreasca acest proces. Hans- Joachim Fuchs, de la Universitatea Johannes Gutenberg, din Mainz, este de parere ca simpla instalare a unor paravanturi ar putea salva ghetarii de la topire, chiar in conditiile in care soarta lor pare pecetluita de incalzirea globala tot mai accentuata.

Pana in prezent, o singura metoda s-a dovedit eficienta in incetinirea topirii ghetarilor: acoperirea acestora cu impresionante folii deschise la culoare, care reflecta razele soarelui. Dar respectiva metoda, din considerente practice, a fost utilizata numai in mentinerea catorva partii de schi, in timp ce ghetarii din Alpi se intind uneori pe lungimi de zeci de kilometri. Fuchs are insa o alta idee. El vrea sa puna la lucru energia vanturilor reci de munte - asa-numitele vanturi catabatice -, curenti de aer rece, dens, care coboara spre poalele muntilor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.