Dupa ce au avut curajul sa pozeze goale pentru un calendar caritabil, "Calendar Girls", in 1999, sase britanice, trecute de mult de prima tinerete, au decis sa se dezbrace din nou, de data aceasta pentru a aparea pe scena, intr-o piesa ce le va spune povestea

Curajul lor, pus in slujba unei campanii destinate bolnavilor de cancer, a inspirat, in 2003, un film hollywoodian de succes, cu Hellen Mirren, Julie Walters sau Linda Bassett in distributie. De data aceasta, britanicele si-au propus sa le faca pe femeile din sala sa se simta atat de libere, incat sa-si doreasca sa urce pe scena. "Calendar Girls este o poveste adevarata despre femei cu o anumita varsta care au fost suficient de curajoase pentru a-si da jos hainele pentru o cauza incredibil de buna. Ele au facut-o cu mult curaj, cu umor, si cu bucurie de viata", spune una dintre actrite.
Reporterii "Daily Mail" au incercat sa afle cum se simt cele sase britanice la gandul ca vor aparea, complet dezbracate, pe scena, in fata unui public numeros.

Lynda Bellingham, in varsta de 60 de ani, o va intrepreta pe Chris sau Miss August. Ea a marturisit pentru "Daily Mail" ca o ingrozeste gandul ca se va dezbraca pe scena. Pe de alta parte, Lynda este bucuroasa ca, in acest fel, le va ajuta pe femei sa-si redobandeasca increderea in ele. "A accepta realitatea este probabil cea mai buna pregatire pe care o poti face pentru un rol ca acesta". De altfel, a explicat ea, "nuditatea din Calendar Girls nu are nimic sexual. Doamnele nu au pozat pentru ca isi inchipuiau ca sunt sexy, ci pentru ca au fost curajoase. Au facut-o pentru a strange bani in memoria dragului lor prieten, John, si pentru a celebra viata".

Gaynor Faye, in varsta de 36 de ani, va fi Miss Noiembrie. Dupa ce a fost intrebata daca doreste sa faca parte din distributie, Faye a marturisit ca s-a gandit imediat unde si-a pus DVD-urile cu exercitii pentru ca isi dorea sa-si recapete forma fizica, insa a realizat apoi ca rolul ii cere cu totul altceva. "Doamnele din Calendar Girls erau femei normale, care traiau vieti normale", a spus ea. "Fotografiile le-au fost facute exact asa cum erau si tocmai imperfectiunile lor au reprezentat partea frumoasa". La fel ca Lynda Bellingham, Gaynor Faye considera ca "aceasta piesa le ofera femeilor oportunitatea extrem de necesara de a se bucura de faptul ca sunt femei si ca au forme femeiesti. Cand vom fi pe scena, sper ca femeile din public sa se simta libere si sa-si doreasca sa fie sus pe scena, alaturi de noi".
Patricia Hodge are 61 de ani si este Miss Iunie. Spune ca, la inceput, nu se simtea deloc in largul ei la gandul ca trebuie sa joace in aceasta piesa. Treptat insa, teama a lasat loc increderii si puterii de interpreta rolul ce ii fusese dat. "Noi, actritele, trebuie sa depasim exact acele griji si obstacole emotionale ca doamnele care au pozat in calendarul original in momentul in care au trebuit sa-si dea hainele jos", a spus Hodge, marturisind totodata ca spera ca, "daca spunem aceasta poveste bine, audienta aproape ca va uita ca nu avem nimic pe noi".

Sian Phillips, in varsta de 74 de ani, este fosta sotie a celebrului actor Peter O'Toole si va intrepreta rolul lui Jessie, Miss Septembrie. Actrita a povestit ca, atunci cand a primit rolul, prietenele ei au glumit si i-au spus ca nepoata ei va fi ingrozita sa-si vada bunica dezbracata pe scena. Sian Phillips a explicat ca "nu este nimic sexual in asta", ci e vorba de un gest "minunat de dulce". Totusi, spre deosebire de partenerele ei de scena, actrita nu considera ca femeile moderne isi apreciza prea putin propriul trup. Dimpotriva, explica Phillips, nu trebuie decat sa te uiti in jurul tau intr-o zi calduroasa "si o sa vezi ca multe femei sunt extraordinar - si inexplicabil - de increzatoare cu privire la corpul lor".
Elaine C. Smith are 50 de ani si este Miss Februarie. Ea marturiseste ca, dupa ce a jucat in tot felul de companii de teatru, unde se schimba in cabinele toaletelor si impartea cu alti actori vestiarul, "conceptul meu de intimitate trebuie sa fi zburat pe fereastra". "Sper ca, dupa ce ma vor vedea stand goala la pian, femeile din public sa reduca la tacere vocile interioare care le critica necontenit trupul".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.