In cazul Mihaileanu, avem de a face cu un sir de ilegalitati de natura penala si civila: repartitia apartamentului, incheierea contractului de inchiriere cu nerespectarea conditiilor legale, existenta a 2 contracte de inchiriere simultan pe numele lui Traian Basescu (unul cu RAAPPS, altul cu PMB), vanzarea cu nerespectarea conditiilor legale la un pret derizoriu, se precizeaza in comunicatul GIP.

In 18 aprilie 2007, GIP a depus la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti un "Denunt cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice", in care sesiza faptulca imobilul situat in Bucuresti, str. Stefan Mihaileanu nr. 2, et. 1, ap. 2, sector 2, a fost dat in chirie ilegal si ulterior vandut ilegal de functionari ai Administratiei Fondului Imobiliar (AFI) si ai Primariei Municipiului Bucuresti (PMB). Denuntul se referea strict la functionarii celor doua institutii, nu si la beneficiarul acestor ilegalitati, fostul primar al municipiului Bucuresti, Traian Basescu, care se bucura in prezent de imunitatea pe care i-o confera functia de presedinte al Romaniei.

Printre probleme care vor fi cercetate de Parchet se numara inchirierea ilegala a imobilului din strada Mihaileanu pentru ca, la data formularii cererii de inchiriere, Traian Basescu nu indeplinea nici una dintre conditiile legale pentru a beneficia de o locuinta cu chirie de la stat, anunta comunicatul. Se pare ca in momentul in care a primit in chirie un apartament de la Primaria Capitalei, Traian Basescu era deja chirias intr-o locuinta de stat.