Aproape ca a devenit un mimetism ca, de doua ori pe an, oficiali ai Culturii noastre sa-l «omagieze» pe Mihai Eminescu. Aceleasi evocari debordante de patriotism, aceleasi «ovatii» si o simpla curiozitate… «Cam cate statui ale poetului exista in Romania?»... Un raspuns clasic: «Nu stim!»
Curiosi, asadar, sa aflam, cu aproximatie, cate monumente (statui si busturi) inchinate 'poetului - nepereche>> se gasesc pe teritoriul Romaniei, ne-am cam 'invartit in cerc>>, cum se spune. Adresandu-ne Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) - autoritatea centrala in domeniu - raspunsul a fost unul evaziv: 'O statistica?!... Nu cred ca avem asa ceva... mai sunati maine sau poimaine, sa vedem ce putem face>>, ne-a declarat Virgil Nitulescu, fost secretar de stat pe probleme de patrimoniu, actualmente secretar general al ministerului. In cele din urma, un functionar al institutiei ne-a oferit cateva date. Astfel ca, potrivit MCC, in Romania exista sase monumente Mihai Eminescu despre care se cunosc date sigure. Explicatia lispei de informatii a fost, 'faptul ca, in spatiul rural, exista foarte multe monumente realizate doar cu avizul Comisiei Zonale pentru Monumente de For Public, prezenta acestora nefiind, in mod regulat, 'raportata>> Comisiei Nationale. Legea 120 a Monumentelor de For Public a fost adoptata in 2006, abia din acest an MCC centralizand datele>>, ne-a precizat Monica Morariu de la Directia Generala Patrimoniu Cultural National. Din acest motiv, informatiile Jurnalului National sunt redate cu aproximatie.

In Capitala, sunt mai multe monumente ale lui Mihai Eminescu. In Squarul din fata Ateneului Roman se afla statuia poetului, al carei autor este Gheorghe Anghel. Cel dintai bust din ghips a fost amplasat in Sala Ateneului inca din anul mortii lui Eminescu - 1889. Lucrarea apartine sculptorului Marin Filip (cel care i-a luat si masca mortuara). De asemenea, in Rotonda Scriitorilor din Gradina Cismigiu se gaseste Bustul lui Mihai Eminescu, monument sculptat de Ion Jalea in 1943, si aflat pe lista monumentelor istorice ale Ministerului Culturii si Cultelor. Cea de-a treia statuie este asezata in fata Muzeului Literaturii Romane, fiind realizata de Milita Petrascu. Efigia de pe monumentul funerar de la Cimitirul Belu (1890) este socotita tot o opera memoriala, autorul fiind Ioan Georgescu. Acelasi artist a realizat si Bustul poetului, amplasat in parcul orasului Botosani. Si in localitatea Dumbraveni din Suceava exista, din anul 1902, un Bust al 'Luceafarului>> realizat de Oscar Spaethe.

Potrivit Ziua, Cu un an de zile intarziere, astazi se lanseaza noi volume din manuscrisele facsimilate ale poetului nepereche

Cel mai important proiect al culturii romane de dupa al doilea razboi mondial, facsimilarea manuscriselor eminesciene, mai are doi ani pentru a putea fi dus la bun sfarsit. Demarat in 2004, din initiativa si eforturile manageriale ale criticului literar Eugen Simion, proiectul Caietele Eminescu a ajuns la volumul 21, mai precis la 14 caiete dintre cele 45 donate Academiei Romane de Titu Maiorescu in 1902.

Cu un an pierdut, 2006, in care 10 miliarde de lei vechi prevazuti pentru tiparirea Caietelor Eminescu s-au intors la bugetul de stat din pricina unor interese oculte ale Editurii Academiei Romane, cu sprijinul editorial al ziarului ZIUA si cu intelepciunea de pe urma a conducerii Academiei Romane, manuscrisele eminesciene au fost tiparite in 2007 in conditii impecabile la tipografia Monitorul Oficial. Astazi ne putem bucura ca sunt lansate alte 7 caiete in 12 volume. Peste doi ani, acest proiect (continand peste 16.000 de pagini) va putea fi dus pana la capat. Pe langa caietele donate de Maiorescu, vor fi facsimilate manuscrise eminesciene aflate in biblioteci din Iasi si Cluj, precum si in Arhivele Statului din Iasi si Bucuresti. Visul a trei generatii de intelectuali, de la Iorga, Calinescu si Noica, ia, astfel, forma si implinire peste mode si timp.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.