Banca Mondiala nu este de acord cu ideea Guvernului de a infiinta o companie integrata in domeniul electricitatii. Noul RENEL va distorsiona piata si va pune Hidroelectrica in imposibilitatea de a-si finanta investitiile.
Infiintarea unei companii de electricitate gigant va distorsiona piata energetica, a declarat ieri Kari Nyman, expert in cadrul Departamentului de Infrastructura si Energie pentru Europa si Asia Centrala al Bancii Mondiale, cu ocazia unui forum energetic. "Daca initial Guvernul dorea ca toti producatorii sa fie introdusi in aceasta companie impreuna cu ce a mai ramas din distributie, acum, din cauza dezbaterilor publice, aceasta e mai mult un monstrulet", a precizat Nyman. Potrivit lui, in cazul in care compania romaneasca de energie va detine toti producatorii, atunci OPCOM va putea exista si in continuare, dar va fi doar o cochilie goala, neexistand mai multi producatori care sa tranzactioneze energie. Nyman a mai spus ca OPCOM este cea mai competitiva bursa de energie din estul Europei, cu cea mai buna lichiditate, iar Bulgaria si Ungaria ar putea sa se asocieze cu acesta in intentia crearii unei piete regionale de electricitate.


PROBLEME. Hidroelectrica, in viziunea Bancii Mondiale, ar avea cel mai mult de suferit din aceasta integrare, deoarece in nou-creata companie ar trebui sa intre cele mai bune 40% dintre centralele detinute de Hidroelectrica, iar aceasta va ramane ulterior in imposibilitatea financiara de a-si mai derula apoi propriile proiecte, cum ar fi statia de pompare de la Tarnita - Lapustesti, iar hidrocentralele care vor fi trecute la compania nationala vor subventiona apoi productia de energie de la unitatile termo, exact ca pe vremea RENEL.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.