Jurnalul National a intrat in posesia notei de control a Ministerului Justitiei privind "serviciile de Audit independent al rezultatelor si impactului generate de Strategia Nationala Anticoruptie 2001-2004"

Respectivul audit, realizat de Freedom House ca urmare a unei selectii de oferte, a dus la decapitarea de catre Monica Macovei a fostului Parchet National Anticoruptie (PNA) si la instalarea echipei conduse de procurorul-sef Daniel Morar la carma DNA.

Ca urmare a concluziilor controlului, actualul titular al portofoliului, Tudor Chiuariu, a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru uz de fals acuzand public reprezentanti ai Ministerului Justitiei si ai Freedom House Romania ca, impreuna, "ar fi incercat, prin emitere de inscrisuri, sa creeze o aparenta de legalitate in procedura de achizitie a serviciilor de audit". In replica, Freedom House Romania si-a exprimat dezamagirea fata de "atacurile nefondate ale ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu", aratand ca valoarea contractului de audit a fost sub 40.000 de euro si nu avea nevoie de licitatie, si ca s-a achitat de toate responsabilitatile contractuale. Prezentam cele mai semnificative pasaje ale documentului.

SELECTIE DE OFERTE. "Ofertele depuse urmau a fi evaluate conform criteriului 'oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic>>, iar punctajul era urmatorul: pret - 50 puncte, simulare tehnica - 40 puncte, strategie de proiect - 5 puncte, echipa - 5 puncte. Prezentarea CV-urilor membrilor echipei propuse, cu sublinierea abilitatilor si experientei utile acestui proiect a fost o cerinta obligatorie. Invitatia de participare nr. 1801/
DRMP/10.01.2004, a fost transmisa, prin fax, la data de 10.01.2005, catre: Ernst & Young, Deloitte & Touche, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Institutul de Politici Publice, KPMG, Pricewaterhouse Coopers, Societatea Academica Romana, Freedom House (Bdul Ferdinand 125, Sector 2, Bucuresti). Precizam ca numarul de fax care a receptionat invitatia pentru Freedom House apartine, totodata, urmatoarelor societati: SC QUAL-COM SRL BUCURESTI si SC LE CHEF CATERING SRL Bucuresti (firme care au acelasi sediu si asociat, Guseth Cristina Adriana, ca si Freedom House Romania). Este de mentionat, de asemenea, ca in urma verificarilor efectuate la registratura unica a Ministerului Justitiei, a rezultat ca invitatia de participare este inregistrata sub acelasi numar, dar in anul 2005(...) Prin Procesul verbal de deschidere a ofertelor, intocmit la data de 17.01.2005 si inregistrat sub nr. 2034/DRMP/18.01.2005, se constata ca Freedom House Inc. Washington este singura entitate invitata care a depus oferta."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.