"Este important pentru cele dou pri s pstreze un anumit grad de incredere. Avem un obiectiv comun, trebuie s avem i o voin comun, altfel situaia va afecta nu numai Turcia, ci i UE", a declarat Babacan, intr-o conferin de pres susinut la Bruxelles, informeaza Newsin.

"UE va rmane puternic atat timp cat va continua s ii in promisiunile", iar o "Uniune European puternic nu va fi posibil decat dac este capabil s reuneasc diferite culturi in jurul unor valori comune", a explicat Babacan.

Argumentand prin faptul c Ankara reprezint un "model" de coabitare a islamului cu laicitatea pentru "pentru numeroase ri din Africa i din Orientul Mijlociu", oficialul turc a avertizat c o "reexaminare a procesului (de aderare la UE - n.red.) sau orice ar afecta credibilitatea procesului va avea efecte semnificative".

Negociatorul turc a vorbit dup o reuniune cu reprezentani ai Uniunii Europene, in timpul creia au fost deschise dou noi capitole de negociere, in loc de trei, cate fuseser prevzute iniial, in vederea aderrii Turciei.

Dechiderea celui de al treilea capitol, din totalul de 35, a fost amanat pe termen nelimitat, pentru a evita un veto francez.

"In ceea ce privete acest capitol, nu suntem satisfcui de explicaiile tehnice care ne-au fost oferite", a subliniat Babacan, care este de prere c "au aprut dificulti de cu totul alt ordin".

Inainte i dup alegerea sa ca preedinte al Franei, Nicolas Sarkozy a repetat c, in opinia sa "Turcia nu are ce cuta in Uniune" i c ar prefera un "parteneriat privilegiat" cu UE, in locul unei aderri.

La lansarea acestor negocieri, in octombrie 2005, UE a asigurat Turcia c obiectivul lor este aderarea, dei a precizat c procesul rmane deschis i fr garanii.