Festivalul si Concursul International de Canto 'Hariclea Darclee', prin care soprana Marina Nicolesco si-a propus sa omagieze memoria marii predecesoare in chiar teatrul in care aceasta debuta la Braila in 1881, si sa deschida noi orizonturi de formare si afirmare tinerei generatii de artisti lirici, va celebra in acest an aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
Salutate ca evenimente de prima anvergura, nu numai in tara, ci si in strainatate, de renumite publicatii ca 'Orpheus' la Berlin sau 'Amadeus' la Milano, Festivalul si Concursul International de Canto 'Hariclea Darclee' de la Braila si Cursurile de Maiestrie Artistica, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco, au reunit pana acum peste 1200 de artisti din Romania si alte 40 de tari si 5 continente. Editia 2007 incepe la 18 iulie cu ceremonia deschiderii, tragerea la sorti pentru ordinea de participare in concurs si concertul inaugural, la care iau parte laureati ai editiilor anterioare. Prima etapa a concursului are loc intre 19 si 22 iulie, zi in care va fi adus un omagiu special marelui bariton Nicolae Herlea la implinirea varstei de 80 de ani, cercetatorul in muzicologie Stephan Poen facand o succinta prezentare a carierei si exceptionalitatii performantelor legendarului artist. Etapa a doua a concursului, cu pian, are loc in zilele de 23 si 24 iulie, in vreme ce etapa a treia, cu acompaniament de orchestra, se desfasoara la 25 si 26 iulie. Unul dintre evenimentele cele mai asteptate in acest an, pe care Mariana Nicolesco il pregateste de mai multa vreme cu tinerii ei discipoli, este prezentarea, pentru prima data in Romania, la 27 iulie, a unui spectacol cu cele mai frumoase scene din capodoperele lui Donizetti inchinate Reginelor Anna Bolena, Maria Stuarda si Elisabeta I din Roberto Devereux, personaje carora ea insasi le-a dat stralucire pe marile scene internationale. In fine, la 28 iulie, pe Esplanada Dunarii sunt asteptati, cxa de obicei, in jur de 15000 de iubitori ai muzicii, veniti sa asiste la concertul de gala dedicat aderarii tarii noastre la UE: 'Europa canta cu noi', concert la care au fost invitati mai multi ambasadori acreditati la Bucuresti.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.