Mordechi Tzivin, avocatul israelian care sustine ca il reprezinta pe Omar Hayssam, ne-a spus ieri ca, in perioada in care sirianul era arestat la Bucuresti, Hayssam l-a rugat sa se duca la presedintele Basescu si sa ii transmita cåteva informatii pe care, afirma israelianul, „presedintele si Hayssam le stiau numai ei pentru ca le discutasera intre patru ochi“.

Sirianul era convins ca Basescu i-ar fi rezolvat in cinci minute problema dosarului penal. Tzivin n-a vrut sa ne spuna daca a ajuns vreodata la Cotroceni.

Avocatul ne-a mai spus ca acele informatii ar avea si acum aceeasi putere asupra presedintelui, chiar daca Hayssam este un simplu fugar. Tzivin ne-a declarat ca, daca Basescu ar fi destept, ar rezolva tot in cinci minute problemele sirianului, chiar daca la aceasta ora fuga sa din Romånia este subiectul unui scandal cu oficiali din serviciile secrete. Legat de presupusa mita data pentru fuga lui Omar Hayssam din tara, avocatul sustine ca e vorba de un personaj din SRI pe care Tzivin l-ar fi si intålnit

In privinta rapirii celor trei jurnalisti in Irak, Mordechi Tzivin spune ca Omar Hayssam a fost folosit de prieteni, unii avånd functii inalte in statul romån. Sirianul ar pastra tacerea deoarece pentru el este mai putin important daca sta in Romånia, pe cånd pentru ceilalti implicati este vital sa ramåna aici. Una dintre persoanele implicate are si acum o functie foarte mare in stat. Mai trebuie spus ca avocatul sustine ca a fost angajat personal de Omar Hayssam si ca are toate actele care dovedesc acest lucru.

(Lidia Popeanga , Alecu Racoviceanu)

Mordechi Tzivin, israelianul care sustine ca este avocatul lui Omar Hayssam, ne-a dat ieri un interviu. Prima noutate notabila din spusele sale este ca Omar Hayssam il rugase, in timp ce era arestat la Bucuresti, sa ii transmita lui Traian Basescu un mesaj care ar fi trebuit sa il determine pe presedinte sa rezolve in cinci minute problema dosarului penal al lui Hayssam. Intrebat daca acelasi mesaj ar avea aceeasi putere acum cand sirianul este un fugar, avocatul a spus ca el crede ca da, dar ca Hayssam nu i-a mai cerut sa-l transmita.

'Mi-a spus ca vrea sa se intalneasca cu presedintele>>

Exista vreo legatura intre Omar Hayssam si Traian Basescu?

Nu stiu ce numiti dumneavoastra legatura, dar din numeroasele informatiile pe care le-am auzit de la Omar Hayssam si de la alti oameni, unii dintre ei apropiati de cercurile oficiale, relatiile erau foarte, foarte apropiate. Si eu chiar i-am sugerat lui Omar sa vorbeasca cu presedintele direct sau indirect cand era in inchisoare pentru a incerca sa-si rezolve problemele numai cu ajutorul presedintelui. Aceasta era singura posibilitate de rezolvare a problemelor, numai cu ajutorul presedintelui. Numai presedintele si Omar Hayssam stiau lucruri pe care le discutasera numai intre patru ochi.

Spuneti ca presedintele Basescu si Omar Hayssam au discutat intre patru ochi inainte de a fi in inchisoare?

In mod sigur. Inainte de rapirea celor trei ziaristi romani in Irak. Dupa rapire, in prima sau a doua noapte, Hayssam s-a intalnit cu presedintele acasa la Basescu.

Versiunea oficiala a fost ca Omar Hayssam a iesit din spital si a incercat sa ajunga la Palatul Cotroceni, sa aiba o discutie cu presedintele Traian Basescu. Dar presedintele nu a vrut sa stea de vorba cu el, astfel ca Hayssam s-a intalnit cu un general, consilier al presedintelui.

Pot sa va spun ca, dupa ce am avut multe discutii cu Hayssam in inchisoare, el mi-a cerut sa iau legatura cu presedintele si sa-i spun sa asculte detaliile cazului. Mi-a zis sa gasesc o modalitate de a-i aranja o intalnire cu presedintele. Si mi-a spus ca daca acest lucru se va intampla, in cinci minute toate problemele se vor rezolva.

Pot sa va spun ca am discutat cu foarte multi oameni din afara care il cunosc pe Hayssam si care au incercat sa-l ajute intr-un fel sau altul. Dar cand am vorbit cu anumiti oficiali, unii guvernamentali, din Romania, ei n-au vrut sa vorbeasca despre el. Numai doi sau trei oameni au acceptat sa discute. Am incercat sa le explic si sa-i conving sa intervina numai pentru latura umanitara. Ei l-au descris ca un om puternic. Il simpatizau, pentru ca ziceau ca a fost folosit.

Ati incercat sa ajungeti la Traian Basescu ca sa-i transmiteti mesajul lui Omar Hayssam?

Nu vreau sa comentez asta. Ati auzit ceva despre asta? Ati scris despre asta?

'A mituit un personaj inalt din serviciile secrete>>

Cred ca suntem primul ziar din Romania care am scris despre legaturile dintre Israel si Hayssam. Am aflat din anumite surse ca persoana care apare in interceptarea Interpol ar fi cineva din administratia prezidentiala. E adevarat?

Nu comentez asta. Nu sunt de la Interpol, nici de la Mossad. Daca as stii ce face Mossadul, as parasi Israelul, pentru ca nu m-as mai simti in siguranta aici. Deci nu stiu ce fac si nici nu stiu daca fac, dar pot sa va asigur ca Interpolul are in posesie caseta in care discuta un israelian cu un sirian si pot sa va spun ca acolo se discuta despre cum pot ajuta familia lui Hayssam. Nu stiu toata discutia de pe caseta, dar stiu ca Interpolul are informatii despre un om al serviciilor secrete care a luat mita in Paris. Sper ca presedintele nu stie ca serviciile secrete de care se ocupa au luat mita, dar daca el stie, este intr-o pozitie proasta. Romania este intr-o pozitie proasta daca presedintele stie ce se intampla in serviciile secrete. Sper ca nu stie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.