Daca Bucurestiul insista asupra numirii lui Varujan Vosganian, la Comisia Europeana consultarile asupra candidatului din Romania continua

Aceasta e pozitia repetata de mai multe ori de purtatorul de cuvant al Comisiei, bombardat de intrebarile repetate ale ziaristilor din toata Europa.

La Comisia Europeana domneste confuzia privind numirea lui Varujan Vosganian, iar briefingul de vineri al Comisiei a fost dominat de intrebari privind candidatul din Romania. Daca procesul de confirmare dureaza asa de mult, trebuie sa fie o problema, spune un functionar al Comisiei Europene.

"Consultarile continua"

Cum se explica faptul ca joi, Presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso a primit-o calduros pe bulgaroaica Meglena Kuneva, oferindu-i portofoliul protectiei consumatorilor, dar nu s-a exprimat in nici un fel privind Varujan Vosganian, cu care se intalnise mai devreme?

Purtatorul de cuvant al comisiei europene Johannes Laitenberger n-a dorit sa se pronunte asupra acuzatiilor privind presupusele legaturi ale lui Varujan Vosganian cu Securitatea si nici asupra verificarilor care se fac asupra trecutului sau. "Au loc consultari, care sunt inca in curs de desfasurare. In sine, asta nu e problema, e normal ca unele consultari sa dureze mai mult si altele mai putin, deci inca o data - consultarile continua", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

Dar daca guvernul Romaniei insista asupra candidaturii lui Varujan Vosganian, care e obiectul consultarilor, a intrebat alt ziarist. "Tatatul european prevede desemnarea membrilor comisiei de comun acord intre guvernele respective si presedintele Comisiei Europene, deci consultarile continua si in momentul in care va exista un acord comun asupra nominalizarii, presedintele se va pronunta", a spus Johannes Laitenberger.

Conflict politic la nivel european

Printre randuri, reiese destul de clar ca, cel putin de moment, Jose Manuel Barroso nu si-a dat acordul numirii lui Varujan Vosganian. Avem un comisar din Bulgaria, pentru ca presedintele si-a dat acordul, spune un functionar, dar nu avem un comisar din Romania caci presedintele si-ar putea da acordul sau nu.

Timpul e scurt, iar Jose Manuel Barroso trebuie sa-i confirme pe ambii comisari pana luna viitoare, cand ei trebuie sa raspunda unui chestionar scris si apoi sa participe la audieri in Parlamentul European.

Socialistii au ridicat deja serioase semne de intrebare privind-ul pe Varujan Vosganian, spunand ca despre el nu se stie nimic altceva decat ca ar avea vederi la dreapta spectrului politic si s-ar afla pe statele de plata ale magnatilor economici din Romania. Socialistii sunt de asemenea nemultumiti ca ambii candidati fac parte din grupul Liberal, al treilea ca marime in Parlamentul European.

Varujan Vosganian - victima a conflictului Barroso cu Socialistii?

Or, relatiile Socialistilor europeni cu dl Barroso sunt glaciale ca irmare a confruntarii din 2004, cand l-au fortat sa-si remanieze echipa initiala. El a trebuit atunci sa renunte la doi comisari: italianul Rocco Buttiglione, care declarase in timpul audierilor ca homosexualitea e un pacat si letona Ingrida Udre, acuzata de finantarea oculta a partidului ei.

Nici unul din demnitarii cu care am vorbit la Bruxelles nu crede ca Jose Manuel Barroso ar fi dispus sa riste o noua confruntare cu Parlamentul European de dragul Romaniei si a unui candidat pe care de-abia l-a cunoscut. Cu cat controversa se prelungeste mai mult, cu atat imaginea Romaniei - asociata de multa vreme cu acuzatiile de coruptie si incompetenta administrativa - risca sa iasa si mai sifonata.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.