Raportul Comisiei de control al Serviciului arunca toata vina asupra procurorilor DIICOT

Comisia parlamentara de control al Serviciului Roman de Informatii (SRI) a anuntat, ieri, ca a fost finalizat raportul privind disparitia sirianului Omar Hayssam. Cum era de asteptat, raportul arata ca SRI nu este responsabil de disparitia sirianului, singura institutie in spatele careia a fost aruncata toata vina fiind DIICOT-ul, care n-ar mai fi solicitat Serviciului sa-l monitorizeze pe inculpat, dupa eliberarea acestuia, desi el era cercetat in mai multe dosare de urmarire penala.

Ancheta parlamentara a Comisiei SRI absolva de orice vina Serviciul, despre care spune ca si-a indeplinit toate atributiile in ceea ce priveste relatia sa cu Parchetul General si DIICOT-ul. Ce au scapat din vedere parlamentarii semnatari ai raportului mentionat e faptul ca, potrivit schemei de organizare a SRI, una dintre subunitatile Serviciului - Inspectoratul pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului, condus de generalul Ion Stefanut - avea obligatia sa asigure non-stop monitorizarea lui Omar Hayssam, indiferent daca DIICOT ar fi cerut acest lucru sau nu.

Desi toata lumea a considerat ca demisiile celor trei sefi de servicii de informatii (Radu Timofte - SRI, Gheorghe Fulga - SIE si Virgil Ardeleanu - DGIPI) reprezinta plata disparitiei sirianului, in acest moment - cand au trecut aproape trei luni de la eliberarea lui Hayssam - exista voci potrivit carora ar fi fost normal ca si generalul Stefanut sa demisioneze, in conditiile in care el ar fi trebuit sa fie la serviciu in momentul declansarii crizei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.