Un proiect impresionant prin dimensiunea sa financiara e pe cale sa-si arate conturul la mijlocul acestei toamne. Cinci istorici au fondat, acum o luna, asa-numitul ,,Centru de Istorie a Romanilor 'Constantin C. Giurascu>>’’, un fel de institut privat de istorie a romanilor, dupa aprecierea initiatorului acestei intreprinderi, Alex Mihai Stoenescu. El i-a cooptat drept membri fondatori ai Centrului pe istoricii Dinu C. Giurascu, Gheorghe Buzatu, Mihai Retega si pe Ioan Chiper, urmind ca acestora sa li se alature un corp de cercetatori.

Nu existam la ,,Franois Mitterrand’’

Peste citeva saptamini, grupul isi va porni lucrarea instalat in sediul Partidului Noua Generatie din Bucuresti: ,,La mine la palat vor sta zece istorici care vor scrie istoria adevarata a Romaniei, cuvint cu cuvint, cum a fost ea, cu adevaruri, nu cu minciuni cu care ne-a invatat comunistii pe noi, nu e istoria care ne-a spus-o noua rusii. Voi da tot palierul si voi da patru-cinci sute de mii de euro pe an’’, a anuntat luni seara, la emisiunea ,,Nasul’’ de pe B1 TV, Gigi Becali, sponsorul principal al initiativei.

Proiectul s-a nascut dintr-o frustrare previzibila, lipsa de volume, ba chiar si de referinte despre istoriografia romaneasca in scrierile din Occident. Inconfortul launtric resimtit de istoricul Alex Mihai Stoenescu pe cind studia la Biblioteca Nationala ,,Franois Mitterrand’’ din Paris l-a condus la idee, iar de la idee pina la portile sponsorilor au fost ceva pasi: ,,Nu gaseam deloc scrieri despre romani, dar am dat peste carti de istorie intregi ce vorbeau despre vecinii nostri. Am vorbit cu 12 sponsori, dintre care Gigi Becali a raspuns cel mai prompt si mai consistent, promitindu-ne un etaj intreg din sediul partidului de pe Aleea Alexandru din Capitala‘’, a explicat Stoenescu.