Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rene van der Linden a solicitat, ieri, intr-un discurs tinut in fata Parlamentului Romaniei, ca acest for legislativ sa investigheze acuzatiile aparute in presa privitoare la existenta unor centre de detentie CIA pe teritoriul Romaniei. "Vreau sa folosesc aceasta ocazie pentru a solicita Parlamentului dumneavoastra sa investigheze aceste acuzatii, in cooperare completa cu Consiliul Europei, Adunarea Parlamentara si alte organisme internationale", a mentionat Rene van der Linden.

El a precizat, intr-o declaratie acordata ulterior presei, ca este la latitudinea Parlamentului roman sa faca o ancheta in acest sens. Totodata, Rene van der Linden si-a exprimat speranta ca toate statele membre ale Consiliului Europei vor avea initiative similare. Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, si-a anuntat, miercuri, decizia de a deschide o ancheta oficiala privind detentia sau transferul secret al unor suspecti de terorism in mai multe tari membre, in urma actiunii unor agentii straine, conform unui comunicat al Consiliului Europei.

Davis a solicitat explicatii daca incepand de la 1 ianuarie 2002 pana in prezent vreo persoana cu functie oficiala din cele 45 de tari membre a fost implicata - prin actiune directa sau prin omisiune - in privarea de libertate sau transportul unui detinut, la cererea unei agentii straine. De asemenea, guvernele trebuie sa informeze daca in tarile lor se desfasoara sau au fost deja incheiate anchete oficiale in acest sens. Tarilor membre li se cere, daca este cazul, sa precizeze daca astfel de abuzuri au fost comise "de catre agentii straine" sau "la instigarea acestora".

Secretarul general al Consiliului Europei se afla, in aceste zile, intr-o vizita in Romania. Intrebat despre posibila existenta a unor inchisori CIA pe teritoriul Romaniei, presedintele Traian Basescu a dat asigurari ca in Romania nu exista nici un fel de baza a CIA si ca suspiciunile lansate pe aceasta tema nu au o baza reala. "Cum ar putea accepta Romania pe teritoriul sau teroristi Al-Qaeda care sa fie anchetati de reprezentanti ai altor state si nu de anchetatori romani?", s-a intrebat retoric seful statului. De asemenea, el a amintit faptul ca autoritatile romane sunt dispuse sa puna la dispozitia presei si a oricaror comisii de ancheta zonele suspecte in aceasta privinta.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.