Garda de Mediu din Bihor a deschis o anchetă după ce doi orădeni au găsit un exemplar de Piranha cu burtă roșie în apele Crișului Repede, în zona Podului Centenarului din centrul Oradiei. Garda de Mediu face anchetă: „Este îngrijorător”.

Un pește Piranha a fost găsit în apele Crișului Repede

Potrivit eBihoreanul.ro, șeful Gărzii de Mediu din județul Bihor a confirmat descoperirea și a alertat și alte instituții abilitate pentru declanșarea unei anchete care să conducă la identificarea persoanei iresponsabile care a aruncat peștele în apă.

Reprezentanții Gărzii încearcă acum să afle și dacă mai există alte exemplare de Piranha în apa mult mai caldă a Peței, unde noua specia invadatoare ar putea extermina exemplarele băștinașe. Exemplarul de Pirahna a fost găsit miercuri dimineață de către doi orădeni pasionați de pescuit și de ecologie. Tot ei au alertat Garda de Mediu.

„Am vrut să curățăm unul dintre locurile de pescuit din centrul orașului, de pe malul stâng al Crișului, în aval de Podul Centenarului. La un moment dat, scoțând de pe mal cârpe și alte mizerii, am văzut plutind exemplarul de Piranha. Era mort, dar de puțin timp, cea mai probabilă explicație fiind că temperatura apei a scăzut în noaptea de marți spre miercuri sub 10 grade”, a declarat pentru Ebihoreanul unul dintre cei doi orădeni.

„Piranha este un pește agresiv, carnivor și foarte vorace. Dacă s-ar înmulți în Criș, ar fi un pericol pentru întreaga faună, fiindcă ar devora ceilalți pești”, a explicat orădeanul.

Garda de Mediu face anchetă

La fața locului s-a deplasat în scurt timp șeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, care a confirmat că exemplarul găsit este un Piranha cu burtă roșie, specie de apă dulce originară din America de Sud, din bazinul Amazonului.

„Este îngrijorător, dată fiind agresivitatea speciei”, a transmis Șerbănescu.

El a afirmat că a anunțat și alte instituții, între care Agenția pentru Pescuit și Acvacultură, AJVPS, ca gestionar al fondului piscicol, cât și Agenția pentru Arii Naturale Protejate. Acesta a menționat că se va încerca și depistarea persoanei care a aruncat peștele Pirahna în Criș.

Citeste si:
Noutăți în cazul anchetei tragediei de la Odorheiul Secuiesc. Cine...
Noutăți în cazul anchetei...

„Trebuie să verificăm dacă mai sunt și alți Piranha în Criș și nu cumva să fie și în Peța. În Criș, la temperaturile coborâte de acum, nu ar rezista, dar în Peța, unde e apă termală, ar putea trăi și să se înmulțească, cu consecințe grave pentru fauna din pârâu – clean, mreană și altele”, a precizat Sever Șerbănescu.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Decembrie 2022 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.