Apar noutăți în cazul anchetei tragediei de la Odorheiul Secuiesc, după aproape trei săptămâni de la prăbușirea internatului, în urma căruia un elev de 17 ani a murit, iar alte trei fete au suferit traumatisme grave. Inspectoratul de Stat în Construcții(ISM) a concluzionat că vina este împărțită între proprietar, executanții lucrărilor care aveau loc la internat și proiectant.

În data de 18 decembrie 2023, un zid al internatului liceului din Odorheiul Secuiesc s-a prăbușit, iar patru elevi au fost prinși sub dărâmături. Unul dintre ei, David, în vârstă de 17 ani, și-a pierdut viața, iar alte trei eleve au fost rănite.

ISC a concluzionat că vina este împărțită între proprietar, executanții lucrărilor și proiectant. Toți trei au fost sancționați contravențional, iar raportul a fost transmis și procurorilor care anchetează latura penală a tragediei.

În ziua accidentului, se făceau lucrări de excavații lângă zidul clădirii, pe aripa sud-estică a acesteia. Aceste lucrări nu erau prevăzute în autorizația de construcție.

„Pe mine nimeni nu m-a antenţionat vreodată că ar fi vreun pericol, pe parcursul lucrărilor”, a spusLaczko Gyorgy, director Liceul Tamaso Aron.

Specialiștii au constatat că toată clădirea trebuie consolidată masiv, cu beton care să sprijine zidurile șubrede. În plus, groapa săpată de constructor trebuie astupată.

Între timp, autoritățile din Ungaria au intervenit cu un ajutor de urgență în valoare de peste 52.000 de euro, bani destinaţi înlocuirii echipamentului tehnic avariat, utilizat de elevi înainte de tragedie.

„Elevii sunt repartizaţi în internatele oraşului, astfel încât din partea primăriei anul şcolar poate să înceapă de pe 8 ianuarie”, Zorgo Noemi, purtător de cuvânt Primăria Odorheiu Secuiesc.

Totodată, Guvernul României a aprobat un ajutor de urgenţă pentru victime. Pentru cele două fete rănite se alocă câte 8.000 lei, iar pentru fata care a stat în comă şi pentru familia tânărului decedat suma de 10.000 de lei.

Citeste si:
Percheziții DNA la Administrația Spitalelor București. Ancheta...
Percheziții DNA la...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Ianuarie 2024 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.