E paradis imobiliar lângă Timișoara. Hibele legislative și dezinteresul primarilor au făcut ca sute de viitoare străzi din Dumbrăvița, una dintre cele mai mari și bogate comune din România, să fie cumpărate pe bani puțini, de „investitori” cu acces la informațiile din Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Socoteala este simplă. Dai 6.000 de lei la o licitație gestionată de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF), îți cumperi o parcelă de aproape 10.000 de metri pătrați pe care nu ai drept să construiești și aștepți câțiva ani, apoi ceri taxă de servitute celor care vor să construiască în acel loc. O altă variantă, mult mai simplă, este să cedezi direct terenul municipalității, la schimb cu un altul, de 100 de ori mai valoros.

În Dumbrăvița, una dintre cele mai bogate comune din România, poți cumpăra străzi „pe persoană fizică”

Cristi Brâncovean a cumpărat o tarla de aproape un hectar în Dumbrăvița, la o licitație organizată de ANAF în 2019. „A fost foarte ieftin, 6.000 de lei, iar primăria nu a manifestat niciun fel de interes”, a comentat Cristi Brâncovean pentru Observator.

Primăria nu a participat la genul acesta de licitații, a confirmat Horia Bugarin, primar Dumbrăvița. Timpul a trecut și a făcut ca șase dezvoltatori imobiliari să traverseze azi terenul lui Cristi Brâncovean ca să ajungă la construcțiile pe care le ridică.

Pentru a obține autorizație, au avut nevoie de acordul său. Proprietarul a cerut și a primit o taxă de servitute, cuprinsă între 1.200 și 1.700 de euro. De asemenea, tot proprietarul trebuie să își dea acordul inclusiv pentru introducerea utilităților.

„Acest drum, de 18 ani, e unul privat. Nu a interesat pe nimeni. Există soluţia expropierii pentru cauze de utilitate publică”, a completat Cristi Brâncovean, proprietar de drum.

Mai clar, bărbatul este dispus să cedeze primăriei terenul, dar cere la schimb un altul, în altă parte. În plus, vrea asigurări că drumul pe care îl cedează va fi făcut bine de primărie, în cel mult un an.

Trebuie menționat că legea îți interzice să încasezi taxă de servitute dacă drumul cu pricina este singurul pe care poți ajunge la proprietate, dar Cristi Brâncovean a găsit o hibă în legislație. El încheie contracte, prin firma lui, doar cu dezvoltatorii care construiesc case pe care ulterior le vând. Bărbatul afirmă că nu a îngrădit accesul niciunui proprietar și că nu încasează bani de la toată lumea.

Citeste si:
Grevă japoneză în Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF. Angajații...
Grevă japoneză în Ministerul...

„Toţi cei care şi-au dorit să-şi reglementeze situaţia juridică au încheiat cu societatea pe care o reprezint contracte de servitute”, a mai spus Cristi Brâncovean, proprietar de drum.

În comună mai e o stradă „pe persoană fizică”, al cărei proprietar este un consilier județean din Caraș Severin.„Acum câţiva ani, am citit întâmplător un anunţ în Jurnal de Caraş-Severin, un ziar local, unde era un anunţ public, o invitaţie de participare la o licitaţie organizată de ANAF, regionala Timişoara”, a explicat Ionuț Popovici, proprietar de drum.

Întrebat cu cât a cumpărat strada, el a spus : „Suma este destul de mică, nu cred că are relevanță, mai relevant este că primăria Dumbrăvița știa de această situație”:

Citeste si:
Taxa de raft și adaosul comercial, rediscutate de Guvern....
Taxa de raft și adaosul...

„Asta este o altă hibă legislativă, faptul că primăria nu are drept de preemţiune, pentru că imediat după ce noi am venit, am participat la toate licitaţiile şi, din păcate, anumite persoane, de rea-credinţă, deşi noi eram prezenţi şi am şi licitat, au licitat peste primărie”, a transmis Horia Bugarin, primar Dumbrăvița.

Absurdul continuă cu celebrul program PNDL

Cum se ajunge într-o asemenea situație? Simplu! Dacă un dezvoltator imobiliar nu vrea să plătească TVA-ul, de pildă, ANAF-ul pune sechestru pe terenurile sale. Dat fiind că loturile de case sunt deja vândute, drumul e cel care ajunge să fie scos la licitație publică pe sume infime.

Absurd este că drumul privat al consilierului din Caraș-Severin a fost asfaltat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Și alte opt străzi au fost asfaltate prin acest program, toate cu proprietar privat.

Citeste si:
Cristina Cioran și Alex Dobrescu s-au luat la ceartă în plină...
Cristina Cioran și Alex...

„Da, am fost şi eu surprins, pentru că eu nu am ştiut că cumpăr o stradă. Am aflat că este o stradă în momentul în care am mers cu un topometrist să identific terenul. Să ştiţi că nu sunt bucuros că am o stradă, pentru că nu mă ajuta cu nimic şi nici nu sunt mândru de asta”, a declarat Ionuț Popovici, proprietar de drum.

Totul a început înntr-o perioadă imobiliară bună, a explicat actualul edil al comunei Dumbrăvița. Situația este cunoscută de Curtea de Conturi și de DIICOT, iar primăria încearcă acum să recupereze din străzile pe care nu le are în proprietare.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 August 2022 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.