Scumpirile din ultima perioadă îi îngrijorează tot mai mult pe români. Aceștia s-au plâns de scumpirile la gaze și energia electrică, însă scumpirile la produsele alimentare sunt cele mai dureroase. Prețul alimentelor de bază s-a majorat atât de mult, încât coșurile de cumpărături sunt destul de sărace.

Produsele alimentare de bază s-au scumpit cu 20%

De la începutul declanșării războiului din Ucraina, la nivel mondial s-au înregistrat scumpiri în mai multe domenii. Cele mai resimțite de oameni sunt cele aplicate la produsele alimentare. În România, prețurile la alimentele de bază se majorează tot mai mult și tot mai des.

Românii spun că deja nu mai știu cum vor putea face față prețurilor actuale, luând în considerare că salariile și pensiile au rămas aceleași. Ministrul Finanțelor a anunțat că cel mai probabil, România riscă să treacă printr-o criză economică.

În prezent, un kilogram de ceafă de porc costă 30 de lei față de anul trecut când costa 26 de lei. Pentru un kilogram de pulpă de porc, românii trebuie să achite acum 23 de lei față de prețul de anul trecut când era 16 de lei. Comercianții spun că prețurile la majoritatea produselor alimentare s-a majorat cu 20% acum.

De ce au crescut atât de mult prețurile la produsele alimentare

Comercianții spun că majorarea prețurilor la produsele alimentare se datorează creșterii prețurilor la utilități. Cea mai mare scumpire s-a înregistrat la carnea de vită. Cele mai mari vânzări se înregistrează la început de lună, pentru că atunci românii primesc salariul sau își fac cumpărăturile pentru o perioadă înainte. Românii au mai profitat și de cardurile sociale pentru a face cumpărături.

”Prețurile au crescut pentru că sunt prețuri mai mari și la utilități. Noi nu am ridicat foarte mult prețiurile față de ceilalți. Cel mai mult s-a scumpit vita, cu 40%, față de carnea de porc care a crescut cu 25%. Vânzarea mai bună este la începutul lunii pentru că la final de lună rămân fără bani. I-au ajutat și cardurile sociale pentru că vin și cumpără cu ele în primele zile ale lunii” a spus o vânzătoare din Piața Progresul.

Citeste si:
Top 9 produse alimentare de la care nu riști să adaugi kilograme
Top 9 produse alimentare de...

Prețul unui ou a ajuns să fie dublu față de prețul din 2021. Acum un ou costă 1,20 lei, pe când în 2021 acesta costa doar 60 de bani. Nici prețul la lactate nu a stat pe loc. Lactatele tot au suferit o majorare cu 20%. Acum telemeaua de vacă/oaie costă 50 de lei.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 August 2022 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.