România și Republica Moldova vor avea un nou punct de trecere a frontierei de stat. Guvernul a aprobat semnarea Acordului cu Guvernul României privind realizarea punctului de trecere Leova-Bumbăta. Moldovenii din sudul țării vor avea o nouă vamă prin care vor putea intra pe teritoriul României și invers.

Nou punct de trecere a frontierei între Moldova și România

Relațiile dintre România și Republica Moldova se apropie și mai mult. De această dată datorită unui nou proiect care prevede înființarea unui nou punct de trecere a frontierei.

Potrivit proiectului, odată cu realizarea acestuia va permite accelerarea şi facilitarea traversării frontierei de către persoane şi mijloace de transport, fluidizarea traficului transfrontalier şi reducerea timpului de aşteptare la restul punctelor de trecere a frontierei de stat.

Din cauza războiului declanșat în Ucraina, punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița este cel mai aglomerat și solicitat. Din această cauză cozile sunt kilometrice, iar timpul de așteptare este chiar și până la câteva ore bune. Pentru a face față fluxului de persoane și transport, au fost aduși lucrătorii din vamele care au fost închise, cele de la granița cu Ucraina.

De la începutul războiului, transportul de persoane și cel de mărfuri a crescut și mai mult, iar acum angajații vamali încearcă să facă față fluxului de persoane care traversează granița.

Ce alte puncte de forntieră există între România și Moldova

Autoritățile au anunțat că deschiderea punctului de trecere Leova-Bumbăta va avea loc după ce se va crea o infrastructură corespunzătoare, precum şi asigurarea cu personalul necesar.

România și Republica Moldova au o graniță comună cu o lungime de 681,3 km, fiind o frontieră fluvială datorită râului Prut, și o porțiune de 570 m pe fluviul Dunărea.

Între cele două țări se află 9 puncte de trecere a frontierei, toate în regim de trafic internațional (6 rutiere și 3 feroviare):


  • Rădăuți-Prut (BT) - Lipcani (BR) - rutier

  • Stânca (BT) - Costești (RS) - rutier

  • Sculeni (IS) - Sculeni (UN) - rutier

  • Albița (VS) - Leușeni (HN) - rutier

  • Oancea (GL) - Cahul (CH) - rutier

  • Galați (GL) - Giurgiulești (CH) - rutier

  • Iași (IS) - Ungheni (UN) - feroviar

  • Galați (GL) - Giurgiulești (CH) - feroviar

  • Fălciu (VS) - Stoiana (Stoianovka) (CT) - feroviar

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 August 2022 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.