Guvernul României vrea să lanseze un proiect de lege prin care să ofere studenților credite în valoare de 10.000 de euro, iar tinerilor - de 15.000 de euro. Studenții în schimb sunt destul de sceptici când vine vorba de achitarea ratelor creditului. Președintele Asociației de Studenți la Comunicare, Elena Gușă, a declarat că această inițiativă nu i se pare una potrivită pentru studenții de 18-19 ani.

Credite de 10.000 de euro pentru studenții din România

Proiectul de lege inițiat de Guvernul României prin care se vor oferi studenților credite în valoare de 10.000 de euro a stârnit destul de multe controverse. Guvernul pare a fi încântat de inițiativă, în timp ce patru din zece studenți sunt sceptici cu referire la plata ratelor.

Președintele Asociației de Studenți la Comunicare, Elena Gușă, susține că această inițiativă este una prea riscantă pentru un tânăr student fără un job stabil. Aceasta este de părere că un student de 18-19 ani fără un job stabil nu ar risca să își asume responsabilitatea unui credit.

„Inițiativa este bună, tocmai pentru că cineva se gândește și la noi, studenții, însă, nu cred că cineva de 18-19 ani și-ar lua responsabilitatea de a-și asuma un credit, mai ales că majoritatea fie sunt întreținuți de părinți la facultate, fie muncesc ca să se întrețină.”, a spus Elena Gușă.

În România, tinerii și studenții se feresc de opțiunea de a-și lua credite de frica că nu și-ar putea plăti ratele la timp.

Creditele pentru studenți în alte țări

Ceea ce ține de creditele pentru studenți și tineri în alte țări, lucrurile stau total diferit. În Marea Britanie împrumurile se pot întind până la 30 de ani. Pentru a lua un credit este necesar un document cu veniturile persoanei din ultimii trei ani, închiderile de an financiar și o scrisoare dacă lucrează la PFA sau de la angajator.

„Procesul a fost destul de simplu, pentru că aici sunt niște agenții care se ocupă de asta și te ajută cu dosarul pentru student finance. Tot ce trebuie să faci este să le dai veniturile pe ultimii trei ani, închiderile de an financiar , scrisoare de la contabil dacă lucrezi ca PFA sau de la angajator.”, a spus Niky, fost student în UK.

Citeste si:
Decizia Guvernului de la 1 iulie: va suspenda ocuparea posturilor...
Decizia Guvernului de la 1...

Dragoș Nichifor, broker de credite, a menționat o serie de beneficii și consecințe a unui tip de credit care se încearcă a fi reinventat. Acesta presupune obținerea unui credit fără a fi nevoie să îți demonstrezi veniturile, iar în cazul în care studentul nu este în măsură să întoarcă banii, banca își va recupera finanțele din contul statului.

„Ce se încearcă acum este reinventarea lui, sub o formă în care accesibilitatea să fie mult mai mare, și anume, cei care au nevoie pentru studii, de bani, să îi obțină fără să demonstreze venituri. Asta înseamnă că statul își ia angajamentul de a pune garanție în favoarea băncilor, astfel încât, în cazul în care studentul nu poate să plătească ratele creditului, băncile să-și recupereze banii de la stat.”, a spus Dragoș Nechifor prin telefon.

Citeste si:
România ar putea fi reorganizată administrativ în 12 județe
România ar putea fi...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.