România ar putea fi reorganizată administrativ în 12 județe, potrivit inițiativei deputatului Tudor Benga. Acesta a depus un proiect de lege în Parlament prin care vrea să stabilească praguri de 10.000 de locuitori pentru orașe și 5.000 pentru comune.

România, reorganizată administrativ în 12 județe

Deputatul USR, Tudor Benga, a depus miercuri, la Senat, un proiect de lege prin care propune ca teritoriul României să fie reorganizat administrativ în 12 județe. Propunerea legislativă prevede și stabilirea unui număr minim de locuitori într-o comună la 5.000 locuitori şi într-un oraş la 10.000 locuitori.

De asemenea, proiectul presupune reducerea numărului de unităţi administrativ-teritoriale, o reorganizare în unităţi teritoriale de dimensiuni mai mari pentru a elimina inegalitatea de dezvoltare şi distribuire a resurselor.

„În România există în prezent aproximativ 3.000 de comune, multe dintre acestea având o populaţie extrem de redusă - comuna cea mai mică din România este comuna Bătrâna din judeţul Hunedoara cu numai 88 de locuitori, conform datelor relevate de Recensământul populaţiei din 2022; alte comune înregistrează cateva sute de locuitori, aspect ce denotă o lipsă de preocupare constantă în ultimele decenii pentru organizarea optimă a teritoriului şi cheltuirea eficientă a resurselor publice pentru susţinerea unui aparat administrativ propriu”, se arată în expunerea de motive.

Prin proiectul de lege, deputatul a venit cu ideea să se împartă județele în entităţi mai mari, grupate în funcţie de identităţi regionale istorice, fluxuri economice şi tendinţe migratorii ale populaţiei, conectivitate, dar şi prezenţa unor zone metropolitane dezvoltate, potrivit inițiativei sale.

Cum arată reorganizarea în cele 12 județe ale României


  • Judeţul Crişana Maramureş include fostele judeţe Satu Mare, Maramureş şi Bihor;

  • Judeţul Transilvania Nord Vest include fostele judeţe Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Mureş;

  • Judeţul Transilvania Sud Vest include fostele judeţe Alba, Himedoara şi Sibiu;

  • Judeţul Transilvania Sud Est include fostele judeţe Braşov, Covasna şi Harghita;

  • Judeţul Banat include fostele judeţe Arad, Timiş şi Caraş Severin;

  • Judeţul Bucovina Moldova Nord include fostele judeţe Suceava şi Botoşani;

  • Judeţul Moldova Centru include fostele judeţe Iaşi, Neamţ, Vaslui şi Bacău;

  • Judeţul Dunăre Carpaţi Curbură include fostele judeţe Vrancea, Buzău, Brăila şi Galaţi;

  • Judeţul Oltenia include fostele judeţe Vâlcea, Goij, Mehedinţi, Dolj şi Olt;

  • Judeţul Muntenia Nord include fostele judeţe Argeş, Dâmboviţa şi Prahova;

  • Judeţul Muntenia Sud include fostele judeţe Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi Giurgiu, Teleorman, precum şi Municipiul Bucureşti;

  • Judeţul Dobrogea include fostele judeţe Constanţa şi Tulcea.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

„Alte schimbări preconizate în urma reorganizării teritoriale: Creşterea calităţii vieţii prin dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor publice; Creşterea capacităţii instituţionale de gestionare a proceselor de dezvoltare teritorială; Creşterea eficienţei şi eficacităţii utilizării resurselor bugetare”, mai scrie în expunerea de motive.

Deputatul Tudor Benga spune că ideea proiectului a venit de la nevoia de a reduce fragmentarea administrativă a țării și implicit risipa bugetara aferentă, de a eficientiza absorbția fondurilor europene, și de a avea localități capabile să se autosusțină și să livreze servicii publice de calitate cetățenilor.

„Voi reveni mai în detaliu atât la logica pragurilor (5.000 la comune și 10.000 la orașe) cât și a comasării județelor (12 la număr) zilele următoare însă așa cum am spus-o de nenumărate ori consider că România nu își poate îndeplini potențialul de dezvoltare fără o reformă profundă a statului, iar cea administrativ-teritorială este una dintre cele mai importante”, a mai spus deputatul USR.
Citeste si:
Bacșișul va fi impozitat cu 10% începând din 2023
Bacșișul va fi impozitat cu...


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Mai 2023 - 03 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.