E grevă la Societatea de Transport București (STB). Transportul public de suprafață din Capitală este paralizat complet. Șoferii de autobuze, trolee și vatmanii au oprit munca după negocierile eșuate de ieri. La depoul Bucureștii Noi a venit directorul general al societății, care s-a rugat de oameni să iasă pe traseu. În zadar, însă. Angajații sunt nemulțumiți de salarii, de condițiile de muncă și de actuala conducere.

Haos în Capitală: E grevă la STB

O mie de angajați nu se vor prezenta azi la muncă, potrivit Federației Sindicatelor din Transporturi. Directorul general STB, Adrian Criț, a venit de dimineață la fața locului pentru a sta de vorbă cu angajații și i-a îndemnat să iasă pe traseu.

Lucrătorii STB au intrat joi dimineață în grevă spontană, după protestul de miercuri. Conform spuselor lui Adrian Criț, cererea angajaților de a li se majora salariile cu 200 de lei nu poate fi îndeplinită, după creșterea de 10% de anul trecut, dat fiind că acest fapt ar aduce insolvența companiei.

Oficialul a completat că salariul mediu brut în STB în 2021 a fost de aproximativ 7.000 de lei, iar impactul bugetar al solicitării angajaților este de 10.000 lei pe an.

Conducerea STB a anunțat că angajații nu vor fi plătiți pentru orele nelucrate

„Ca urmare a protestului ilegal al unor salariați din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanților Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziționate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri și autobaze.

Menționăm faptul că întreruperea lucrului este o acțiune ilegală și nu se vor plăti orele nelucrate salariaților implicați. De asemenea, STB SA se va adresa instanței pentru a declara greva ilegală și pentru recuperarea prejudiciului.

Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, făra a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităților, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalți operatori de transport din zona metropolitană.

Pe această cale, ne cerem scuze pentru inconveniențele create și asigurăm bucureștenii că STB SA depune toate eforturile legale pentru a relua activitatea conform graficului de transport”, arată compania îăntr-un comunicat.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Ianuarie 2022 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.