Românii care au rămas fără loc de muncă din cauza crizei generate de coronavirus pot opta pentru amânarea plății ratelor. Specialiștii ne avertizează că aceasta este o soluție cu două tăișuri.

Peste un milion de români au fost trimiși în șomaj tehnic din cauza crizei cauzate de coronavirus. Mulți dintre aceștia se află acum în imposibilitatea de a-și plăti creditele bancare.

Pentru a le veni în ajutor, statul român a publicat o ordonanța prin care permite amânarea ratelor bancare pentru nouă luni.

Dar, este amânarea plăților o idee bună pentru români?

Alex Rădulescu, managing partner la o companie de consultanţă în domeniul financiar-bancar, a spus pentru Mediafax că amânarea plății ratelor pentru nouă luni poate veni cu o povară financiară foarte mare în viitor.

Recomandarea acestuia este ca românii să se folosească de ordonanța atât cât le este necesar, dar dacă este posibil să nu amâne plata pentru toate cele nouă luni.

Cu cât ar putea crește rata dacă amâni plata pentru 9 luni

Să luăm exemplul unei rate de 1.190 de lei la un credit ipotecar de 200.000. Dacă o amâni pentru 9 luni, rata va ajunge, în următorii cinci ani, la valoarea de 1.315 lei. Cu alte cuvinte, vei plăti cu 125 de lei mai mult în fiecare lună.

Diferenţele cresc pe măsură ce valoarea creditului este mai mare.

Cine îşi amână azi ratele va avea parte de mai multe verificări din partea băncilor dacă vor să acceseze un credit în viitor, avertizează specialiştii.


Despre autor:


Ultima actualizare: 15 Aprilie 2020 - 08 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.