Social 2 Iunie 2019 13:17 de Clara Vacaru
Cei sapte episcopi greco-catolici martiri beatificati, duminica, au lasat poporului roman o "pretioasa" mostenire, ce poate fi sintetizata in doua cuvinte - libertate si milostivire, a transmis Papa Francisc, in fata celor aproximativ 100.000 de persoane, care au participat la Sfanta Liturghie oficiata pe Campia Libertatii de la Blaj.

Cei sapte episcopi greco-catolici romani proclamati duminica Fericiti sunt: Valeriu Traian Frentiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Balan, Alexandru Rusu si Iuliu Hossu. Ei au fost torturati si prigoniti de regimul comunist si au murit intre anii 1950 - 1970, scrie Agerpres.

"Voi ati suferit din cauza discursurilor si actiunilor bazate pe discreditare, care duceau pana la expulzarea si la distrugerea celui care nu putea sa se apere si reduceau la tacere vocile disonante", a spus Papa Francisc.

Suveranul Pontif a subliniat ca, in fata persecutiei "neinduratoare" din partea regimului, cei sapte episcopi au dat dovada de o credinta si de o iubire "exemplare" pentru poporul lor.

"Cu mare curaj si cu tarie interioara, au preferat sa sufere o dura detentie si orice fel de tortura decat sa isi renege apartenenta la iubita lor Biserica. Acesti Pastori, martori ai credintei, au recastigat si au lasat poporului roman o pretioasa mostenire pe care o putem sintetiza in doua cuvinte: libertate si milostivire", a afirmat Papa Francisc.

Sfantul Parinte a evidentiat ca locul in care fost oficiata Sfanta Liturghie este semnificativ, deoarece evoca unirea poporului roman "care s-a realizat in diversitatea exprimarilor religioase".

"Acest lucru constituie un patrimoniu spiritual care imbogateste si caracterizeaza cultura si identitatea nationala romana", a punctat el.

Papa Francisc a adaugat ca episcopii martiri s-au opus "unui sistem ideologic tiran si coercitiv in ceea ce priveste drepturile fundamentale ale persoanei umane".

"In acea perioada de trista amintire, viata comunitatii catolice era pusa la grea incercare de regimul dictatorial si ateu: toti Episcopii si multi credinciosi ai Bisericii Greco-Catolice si ai Bisericii Catolice de Rit Latin au fost prigoniti si condamnati la inchisoare", a amintit Suveranul Pontif.

Citeste si:
Iohannis: Unirea de la 24 Ianuarie 1859 demonstrează importanța...
Iohannis: Unirea de la 24...

El a citat din unul dintre cei sapte episcopi proclamati Fericiti, Iuliu Hossu: "Dumnezeu ne-a trimis in acest intuneric al suferintei pentru ca sa daruim iertarea si a ne ruga pentru convertirea tuturor".

"Aceste cuvinte sunt simbolul si sinteza atitudinii cu care acesti Fericiti in perioada de incercare au sprijinit poporul lor in a continua sa marturiseasca credinta, fara sa cedeze si fara sa se razbune. Aceasta atitudine de milostivire fata de tortionari este un mesaj profetic, deoarece se prezinta astazi ca o invitatie facuta tuturor sa invingem ranchiuna prin caritate si iertare, traind in mod coerent si curajos credinta crestina", a afirmat Papa Francisc.

Finalul predicii Suveranului Pontif s-a aplecat asupra lumii actuale.

"Dragi frati si surori, chiar si astazi reapar noi ideologii care, intr-un mod subtil, incearca sa se impuna si sa-i dezradacineze pe oameni din cele mai bogate traditii ale lor culturale si religioase. Colonizarile ideologice dispretuiesc valoarea persoanei, a vietii, a casatoriei si a familiei (...) si dauneaza, prin propuneri distrugatoare, atee ca si cele din trecut, in mod deosebit tinerilor nostri si copiilor, lasandu-i fara radacini din care sa poata creste", a subliniat Papa Francisc.

Citeste si:
Cum se împarte moștenirea legală?
Cum se împarte moștenirea...

"Sunt voci care semanand teama si diviziune vor sa stearga si sa ingroape cea mai pretioasa mostenire pe care aceste tinuturi au vazut-o nascandu-se", a completat Sfantul Parinte. El a amintit Edictul de la Turda, din 1586, "care sanctiona orice fel de radicalism, promovand un act de toleranta religioasa, fiind unul dintre primele cazuri din Europa de acest tip".

Papa Francisc i-a indemnat pe cei prezenti sa duca "lumina Evangheliei" si sa actioneze impotriva diviziunilor.

"As dori sa va incurajez sa duceti lumina Evangheliei la contemporanii nostri si sa continuati sa luptati, ca acesti Fericiti, impotriva acestor noi ideologii care apar. Sa fiti marturisitori ai libertatii si ai milostivirii, facand sa prevaleze fraternitatea si dialogul asupra diviziunilor", a spus Suveranul Pontif.

Citeste si:
Șapte episcopi din Atena au fost implicați într-un atac cu acid
Șapte episcopi din Atena au...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.