Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei va relua dezbaterile, luni, pe proiectul de modificare a legii privind statutul judecatorilor si procurorilor, dupa ce saptamana trecuta a votat mai multe articole, intre care cel care prevede ca presedintele tarii nu va mai putea refuza numirile in functiile de presedinte si vicepresedinti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), fiind obligat sa accepte propunerile CSM.

Dezbaterile in comisia speciala vor fi reluate luni de la ora 10.00.

Saptamana trecuta, Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei a votat mai multe articole, intre care cel care prevede ca presedintele tarii nu va mai putea refuza numirile in functiile de presedinte si vicepresedinti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), fiind obligat sa accepte propunerile CSM.

"Presedintele si vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea CSM — Sectia pentru judecatori—, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani. Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile de conducere prevazute la alin. 1", prevede articolul modificat de comisie si care a starnit controverse, potrivit News.ro.

Opozitia a sustinut mentinerea actualei forme a legii, care prevede ca presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile de conducere de la ICCJ decat motivat, aducand la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului, iar Marton Arpad a formulat un amendament care stabilea ca presedintele poate refuza aceste numiri doar o data.

Amendamentul care prevede ca presedintele nu poate refuza numirile a fost sustinut si de Victor Alistar, membru in CSM, care a firmat ca ”decretul presedintelui are caracterul doar de oficializare si asigura solemnitatea procedurii”, dar ”in niciun caz element de oportunitate”.

Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei a stabilit, totodata, mentinerea actualei proceduri a numirii procurorului general si a sefilor DNA si DIICOT, insa Steluta Cataniciu (ALDE) a sustinut amendamente prin care presedintele sa nu poata refuza numirile. Acestea au fost respinse in comisie, dar vor putea fi reluate in plenul Parlamentului.

Citeste si:
Cioloș: „Merg astăzi în Parlament pentru a stabili prioritățile de...
Cioloș: „Priorităţile...

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, in legatura cu decizia comisiei speciale pe legile justitiei care a decis ca presedintele nu mai poate refuza propunerile de numiri in functii la ICCJ, ca se va implica constitutional, corect, in acest parcurs.

”Acum, stiti, o sa fie tot felul de chestiuni votate in tot felul de comisii. Pana la urma lucrurile trebuie clarificate si trebuie lamurite si o sa ma implic constitutional, corect, in acest parcurs”, a afirmat presedintele Klaus Iohannis.

Parchetul General a transmis, sambata, un punct de vedere cu privire la unele dintre amendamentele votate de Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei si afirma ca, in actuala forma, ”se contureaza premisele eliminarii independentei procurorului”.

Potrivit procurorilor, articolul 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor ”consacra independenta si stabilitatea procurorilor, atribute care nu se mai regasesc in forma amendata si votata de Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei”.

Citeste si:
Claudiu Năsui (USR): Guvernul vrea să cumpere tăcerea judecătorilor...
Claudiu Năsui (USR): Guvernul...

”Modificarea adusa reprezinta astfel si o indepartare clara de la textul constitutional, care situeaza procurorii in cadrul autoritatii judecatoresti”, mai transmite Parchetul General.

Tototdata, reprezentantii Ministerului Public isi exprima ingrijorarea fata de ”tendinta anacronica exprimata de Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei in ceea ce priveste viziunea asupra procurorului si sistemului de justitie penala”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.